Инфо

29. април 2022.29. апр 2022.
Др Драгиња Драга Љочић ( 22. фебруар 1855, Шабац —  5. новембар 1926,Београд)- (Фото: Глас Подриња)

Др Драгиња Драга Љочић ( 22. фебруар 1855, Шабац — 5. новембар 1926,Београд)- (Фото: Глас Подриња)

Изложба о др Драги Љочић на Тргу

Одсјаји прве шабачке лекарке

„Докторка Драга Љочић је била свевремена. Авангардна за период у ком је живела, те нам је велика инспирација. Сагледавајући њен живот можемо да пропитујемо и своје време“, нагласила је мр Соња Бокун Ђинић
Др Драгиња Драга Љочић (22. фебруар 1855,Шабац — 5. новембар 1926, Београд) била је прва српска лекарка, феминисткиња и суфражеткиња. Основну школу завршила је у Шапцу, а Вишу женску у Београду. Пошто је завршила Лицеј, 1872. је постала прва Српкиња која је похађала циришки медицински факултет где је диполому стекла 1878. Залагала се за отварање дечијих болница, изградњу домова за незбринуту децу. Њен професионални пут није био лак и константно се борила да посао лекарке обавља по праву дипломе и стручности, не пола. Залагала за стицање права гласа за жена и професионално изједначавање мушкараца и жена. Као болничарка и лекарка, учествовала је Српско-турским ратовима, Балканским и Првом светском рату.

У знак сећања и част једне од најинтересантијих и инспиративнијих жена националне историје у отвореној галерији на Тргу јавности је доступна изложба под називом “Доктор Драга Љочић-Одсјаји” посвећена првој шабачкој лекарки докторки Драги Љочић. Група шабачких новинара (УНШ) и уметника (Комбинарт) реализовали су пројекат о животу и раду знамените Српкиње.

Идеја за покретање пројекта потекла је од мр Соње Бокун Ђинић, дугогодишње (некадашње) директорке Библиотеке шабачке и њеног истраживања. Сазнања до којих је дошла била су основа да се сагледа богатство и значај заоставштине др Драге Љочић, а потом и преточе у изложбу. По први пут шира јавност има увид у необјављена документа и фотографије о докторки Драги.

-Драга Љочић је дала немерљив допринос не само граду, него нашој земљи и Европи. Школовала се за лекара у иностранству (Цириху) у време када је то деловало као немогућ подвиг за једну девојку. Надамо се да ће изложба о Драги бити инспирација за суграђане да више сазнају о култури, традицији и историји Шапца - нагласила је мр Соња Бокун Ђинић напомињући да сећање на Драгу живи кроз њену духовну заоставштину, као одсјај и одраз борбе против стереотипа некадашњег и данашњег друштва.

(Фото: Глас Подриња)


-Она је била свевремена, била је авангардна за период у ком је живела, те нам је велика инспирација. Сагледавајући њен живот можемо да пропитујемо и своје време. Њена борба је одлично описана у молби коју је упутила Министарству здравља, а то је жеља да се бави лекарским послом без обзира на пол.
Сматрала је да на то има право на основу дипломе коју је стекла у Цириху 1878. године. Желела је да буде равноправни члан друштва и државе као жена, да се избори за статус да ради свој посао и буде призната у својој професији - додала је мр Соња Бокун Ђинић.

Пројекат “Др Драга Љочић - Одсјаји” чине две целине, ликовно-документарне изложбе са уметничким инсталацијама о др Драги Љочић и документарног филма о животу и раду ове знамените Српкиње.

Доктор драга Љочић је прва Српкиња лекар, међу ретким факултетски образованим женама у Европи 19. столећа. Борац да без разлике пола ради лекарски посао у државној служби, поручник и лекар у ратовима, добротвор и медицински педагог. Сагледавањем њеног живота и каријере, потиремо границе физичког и временског простора, Шапца, Београда, Цириха. (из каталога изложбе)


Изложба на Тргу у Шапцу ( Фото: Глас Подриња)

M.Ж.
Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa