Инфо

30. април 2022.30. апр 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Од сутра нови систем електронске фискализације

У Србији је од сутра обавезна примена новог модела електронске фискализације, а истовремено ће у јавном сектору почети и примена система електронских фактура, саопштило је Министарство финансија уз оцену да је нови систем "кључна полуга у борби против сиве економије".

"Када је реч о е-фискализацији, овај модел подразумева употребу новог хардверског или софтверског решења, а у складу са тим потребно је да од сутра, недеље 1. маја, сви обвезници издају нове фискалне рачуне са QР кодом, како би наставили да раде у складу са законом", навело је министартсво.

Додали су да је транзициони период за прелазак на нови модел фискализације почео 1. новембра и да су од тада паралелно функционисали стари и нови модел, који ће од сутра бити обавезан за све обвезнике фискализације.

"Држава је, како порески обвезници не би имали трошак преласка на нови модел фискализације, обезбедила субвенције у износу од 100 евра по уређају и 100 евра по локацији за све који су се пријавили за ту врсту помоћи, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а тај износ је био већи за 20 одсто. За субвенције се пријавило 130.966 обвезника фискализације, а укупно је у ту сврху исплаћено око пет милијарди динара", наведено је у саопштењу.

Министарство финансија навело је да су предности које доноси нови систем бројне, и за државу, и за привреду и за грађане, јер се на тај начин сузбија нелојална конкуренција и омогућава ефикаснија борба против сиве економије, олакшава пословање, смањују трошкови на дужи рок, укида се непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa