Инфо

6. мај 2022.6. мај 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Вучић: Србија убудуће под много већим притисцима да призна независност Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да ће држава у предстојећем периоду бити под много већим притисцима да призна независност Косова да би Запад могао да каже Москви да случај Косова није сличан украјинском Донбасу.

Током обраћања јавности поводом изазова са којима се Србија суочава, Вучић је рекао да ће због тога "тема Косова бити најдоминантнија" за Србију у предстојећем периоду.

Вучић је казао и да је позиција Србије "промењена на лошије" после изјаве руског председника Владимира Путина којом је довео у везу питање Косова са статусом Доњецка и Луганска у Украјини, али је оценио да руски лидер "није имао посебну намеру да наштети Србији", већ да је желео да заштити сопствене интересе.

"Путин, желећи да заштити руске интересе, нашао је политичко-правни основ за упад у Украјину који штити одлукама Међународног суда правде и преседанима које су починиле западне земље на територији Србији. Данас се догађа то да, шта год говорили на Западу, они знају да тврдња о преседану из 2010. није наивна, и да је Путин повукао аргумент који није лаган, иако ће на Западу рећи да то није исто", навео је Вучић.

Он је рекао да Путинова аргументација "свакако није слаба", наводећи да Србија "долази у проблем јер ће цео Запад тражити од Београда да брзо иде ка признању независности Косова да би могли да кажу Путину да то није исти случај и да и он то може да каже ако би се договорио са Украјином".

"Јер ако имате сагласност две воље и добијете сагласност Србије за то, онда више не постоји правни преседан и то више није ни сличан, а камоли исти случај", додао је.

Вучић је рекао да су му "сви европски лидери" рекли да је Путин у њиховим међусобним разговорима "инсиситирао на случају Косова".

"То не значи да ће Русија да призна Косово, неће, нити мислим да ће нешто битно да се деси по том питању, него ћемо ми бити под великим притиском да Путин не би могао да користи аргумент Косова", навео је Вучић.

Вучић је рекао и да је Србија "сама допринели својој пропасти" јер су њене власти 2008. "поставиле погрешно питање Међународном суду правде" о независности Косова.

Он је казао и да дијалог са Приштином "готово да не постоји" и додао да је његов овонедељни састанак у Берлину са косовским премијером Аљбином Куртијем био "само покушај дијалога" јер представници Приштине "ниједног тренутка нису желели дијалог".
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa