Инфо

6. мај 2022.6. мај 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Вучић: Цена горива у Србији од вечерас нижа десет динара

Гориво у Србији ће од вечерас бити јефтиније за десет динара, литар евродизела коштаће 195 динара, а европремијума БМБ 95 180 динара, саопштио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Протекле недеље евродизел је коштао 206,20 динара по литру, а европремијума БМБ 95 коштао је 184 динара.

Те цене на пумпама Нафтне индустрије Србије (НИС) важе од вечерас, наредних седам дана.

Вучић је рекао да на пумпама других снабдевача ти деривати могу бити скупљи за око динар.

"Цене од вечерас иду у рикверц и због тога сам захвалан НИС-у", рекао је Вучић у обраћању јавности и додао да је буџет изгубио 36 милиона евра због снижавања акциза да би грађани могли да купе "скупо, али не прескупо" гориво док је НИС имао профит од 80 милиона евра.
Вучић је рекао да је од НИС-а тражио да спусти цену горива јер користи домаће резерве нафте од 800.000 тона годишње.

Додао је да је НИС обрачунавао цену горива на основу просечне цене нафте на светским берзама, а да није уважавао цену нафте из домаћих извора која кошта 30 долара по барелу, а не 105 или 110 долара.

Истакао је да ће цене горива у Србији после тог снижења бити ниже од многх држава осим од цена у Северној Македонији, Бугарској и Босни и Херцеговини.

Србија ће, према његовим речима, имати потешкоћа са нафтом, чека се шести пакет санкција, а медјувремену ће се радити на проширењу складишта за 200.000 тона или за 21 дан укупне потрошње дизела и бензина, и то је прва фаза јер је план да се прошири на милион тона за потребе од више месеци.

Разговара се, како је рекао са фирмама које могу да брзо изграде складишта.

Вучић је рекао да је код електричне енергије највећи проблем копање угља у "Колубари" и да мора да се уложи доста новца како би се подигао капацитет производње са 60.000 тона на 75.000, па на 90.000 тона како би се обезбедило довољно струје.

Према његовим речима мора да се гради реверзибилна хидроелектрана Бистрица и Ђердап 3, а раговараће се и о модуларним нуклеарним реакторима који могу да буду"спасоносно" решење за Србију.

Србија, према његовим речима, има најнижу цену струје у Европи.

Он је рекао да се ускоро креће у разговоре о набавци гаса са Гаспромом и додао да је Србија 100 одсто зависна од руског гаса и да ће тако бити још најмање две године, а можда и дуже.

Вучић је рекао да је у залихама у складишту у Банатском двору 129 милиона кубних метара гаса и у руском делу још 123 милиона, а да је капацитет складишта 450 милиона кубих метара. Зими се, како је рекао, троши између 12 и 15 милиона кубних метара гаса, али је проблем што технички може да се исиса пет милиона, па је Србија у потпуности зависи од увоза гаса.

Према његовим речима разлика у цени гаса на берзи и по нафтној формули је 1,1 милијарда евра годишње.

"По нафтној формули гас кошта од 417 до 482 долара за 1.000 кубних метара што је "пристојна" цена, али је Србија на берзи зимус додатне количине плаћала 2.000 долара за 1.000 кубних метара", рекао је Вучић.

Додао је да се у "доброј вери иде на разговоре са Гаспромом око снабдевања гасом како би се направио добар уговор пре краја маја".

Истакао је да ће Србија наставити са диверсификацијом снабдевања гасом.

Србија, према његовим речима, има довољно хране за своје потребе, па и за регион.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa