Инфо

9. мај 2022.9. мај 2022.
Pixabay

Pixabay

Михаиловић очекује да поскупи електрична енергија

Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да очекује да поскупи струја за грађане и да је припремљена Уредбу о енергетски угроженом купцу која ће помоћи онима који не могу да плате струју, гас или топлотну енергију.

"Знам да то нимало није популарно, али очекујем да дође до повећања цене струје за грађане, али је Министарство рударства и енергетике припремило и Уредбу о енергетски угроженом купцу која ће помоћи онима који не могу да плате струју, гас, или топлотну енергију", рекла је Михајловић у интервјуу агенцији Бета.

Додала је да је корекција цена најављена када је речено да током ове грејне сезоне неће бити поскупљења струје, а та сезона је прошла и сада морају да се направе "нове калкулације".

Нова цена струје мора да буде усклађена са свим параметрима и одржива и за Електропривреду Србије (ЕПС) и за државу и за грађане, јер та компанија "мора из кризе да изађе на ногама, а не на коленима".

Зато, према њеним речима, треба да се направи јасан и транспарентан план у шта ће ЕПС уложити новац од поскупљења струје.

"Ми смо једна од ретких земаља у којој, након почетка рата у Украјини, електрична енергија није поскупела. Имамо цену струје, међу најнижима у Европи, а поскупели су и нафта, гас, опрема за производњу електричне енергије, делови, све је поскупело. Наша невоља је и што имамо рањени ЕПС кога морамо да очувамо како бисмо имали енергетску стабилност", рекла је Михајловић, која је и потпредседница Владе Србије.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa