Инфо

10. мај 2022.10. мај 2022.
Бета

Бета

Удружење пекара: Хлеб сава скупљи три динара, а трговци за маржу траже од шест до осам динара

Хлеб "сава" од сутра ће бити скупљи три динара и уместо 46 кошта 49 динара, одлучило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије, а трговцима, великим ланцима, маржа од шест одсто је мала па траже неколико пута већу, рекао је председник Уније пекара Зоран Пралица.

"Од Владе Србије тражили смо да векна 'сава' кошта 60 динара ако се укине Уредба о ограничавању цене хлеба од брашна типа 500 и прекине испорука брашна из робних резерви, а ако се продужи тај поџаконски акт, да тај хлеб кошта од 52 до 55 динара јер нас трговина уцењује и тражи маржу од шест до осам динара по векни", рекао је Пралица за Бету.

Уредба о ограничењу цене хлеба од брашна тип 500 истекла је данас, а биће продужена још 90 дана, али ће Влада Србије дозволити поскупљење векне "сава" за три динара, са 46 на 49 динара, а уз то ће се испоручивати брашно из робних резерви.

Трговци, према речима Пралице у овој кризи не желе да се одрекну ничега, већ уцењују и зависно од тога одређују маржу на наводну "изложеност хлеба на полицама".

Маржа за специјалне врсте хлеба није шест одсто, већ како је рекао, од 30 одсто па до 100 одсто у односу на цену, зависно од врсте хлеба.

"Не можемо са овом ценом хлеба, чак ни са новом да опстанемо, али не можемо да издржимо ни борбу са великим трговинским ланцима око њихових захтева са висином рабата", рекао је Пралица.

Додао је да ће за две недеље бити састанак пекара и трговаца како би се решио проблем висине трговачких маржи.

Пралица је рекао да трговинама није довољна чак ни тако висока маржа, па новац за продати хлеб не дају за 30 већ за 60 и 90 дана.

"Нисам оптимиста када је реч о ценама, оне ће расти јер све поскупљује. И да је одобрена и цена хлеба "сава" од 60 динара и она не би била рентабилна дужи временски период", рекао је Пралица.


Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa