Инфо

10. мај 2022.10. мај 2022.
Бета

Бета

Пољопривредници: Суша почиње да угрожава пшеницу и остале усеве

Недостатак влаге у земљи почиње да угрожава пшеницу и друге усеве јер се успорава развој, али још није алармантно, рекао је данас председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић.

Он је за Бету рекао да се већ осећа благи недостатак влаге јер се житрице и уљарице слабије развијају, а ако због скупог минералног ђубрива усеви нису довољно прихрањени последице по принос ће бити веће.

"Потребно је да киша падне што пре јер је у земљи мање влаге него што је потребно, а пшеница је почела да класа и неопходна је влага. Суша се осећа и на уљаној репици јер не развија довољно брзо гране на стаблу", рекао је Јакшић.

Додао је да је недавно било проблема и са кукурузом који није могао да никне због покорице од великих падавина, али да су благе кише после тога допринеле да она омекша и сада та житарица може да се расте.

Стручњак за пољопривреду Милан Простран рекао је да због непогодних временских услова пшеница није довољно израсла и да ће то, поред недостатка влаге, ако се настави сушни период, умањити принос.

"У последњих десет година дубинским слојевима у земљи недостаје влага, прошле године суша је нарочито била изражена у другој половини године због чега је значајно смањен принос кукуруза", рекао је Простран.

Истакао је да суша, не само да утиче на принос, већ и квалитет зрна и да би пшеница сада била у бољој кондицији да се није штедело у прихрани због изузетно скупог минералног ђубрива.

Пољопривредници Србије су, према његовим речима, јесенас засејали нешто више површина пшеницом, око 620.000 до 650.000 хектара, док је прошле године било засејано око 600.000 хектара, па да би тај 'вишак' у засејаним површинама могао да компензује мањак приноса.

"Пшенице ће бити довољно за домаће потребе, али би сада када је криза због рата у Украјини и када су високе цене, могле бити смањене количине за извоз", рекао је Простран.

Оценио је да би пољопривредници, због климатских промена и све чешћих суша требало у јесен да посеју све житарице и уљарице које је могуће засејати и да за пролеће оставе само оне које због температуре није могуће засејати у то време јер је пролећна сетва због суше све ризичнија.



Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa