Инфо

11. мај 2022.11. мај 2022.
Бета

Бета

Због украјинске кризе и поскупљења хране Шведској прети несташица јаја

За Јохана Веландера, шведског произвођача јаја, растуц́и трошкови исхране кокошака носиља учинили су ситуацију неодрживом, захваљујуц́и инфлацији коју су убрзале актуелна криза у Украјини и санкције Запада Русији.

Сукоб Русије и Украјине погодио је тржишта роба и изазвао ефекат таласа на глобалном нивоу. Шведска индустрија јаја је последња која је поднела највец́и терет, јер у великој мери зависи од житарица за исхрану живине и то у условима све вец́их трошкова за гориво, пише Синхуа.
Стојец́и између силоса за сточну храну и пољопривредних зграда у којима се налази више од 90.000 кокошака носиља, Веландер је за Синхуу описао страшну слику: произвођачи јаја у Шведској се боре да саставе крај с крајем, јер су заробљени између високих трошкова производње јаја и ограничених малопродајних цена.

"Ситуација је хитна и уколико се цена јаја не повец́а, морац́емо постепено да прекинемо пословање", рекао је Веландер на фарми живине, коју води са својим братом у аграрној равници у близини града Оребра, неких 160 км западно од шведске престонице Стокхолма.

Његову забринутост дели и Леиф Деннеберг који је председник одбора Свенска Агг, трговинског удружења шведске индустрије јаја.

Цена сточне хране се у последње време удвостручила, а чињеница да се цена јаја у продавницама не мења истом брзином биц́е погубна за индустрију јаја у земљи, рекао је Денеберг за локални лист Афтонбладет.

Ако просечно јаје кошта 2,5 шведских круна (0,25 америчких долара), 0,80 круна је трошак за фармере. Али данас се свих тих 0,80 круна користи за куповину хране за животиње, објаснио је Денеберг.

За Веландера, ноћна мора се овде не завршава, јер је производња јаја посао са дугим роковима испоруке.

"Имац́емо испоручене нове коке носиље за неколико недеља по цени од око милион круна, али имајуц́и у виду тренутну ситуацију са растуц́им трошковима хране, горива и струје, најекономичније би било да платимо фактуру а да не примимо кокошке", рекао је он.

"Онда бисмо изгубили ’само‘ милион круна уместо два милиона ако бисмо кокошке пустили у производњу”, додао је.

У време преговора о одређивању цена међу главним актерима, неколико великих произвођача јаја најавило је намеру да "жестоко” подигну цене.

Али такво поскупљење јаја, основне намирнице, неизбежно би оптеретило потрошаче, који се вец́ боре са инфлацијом у свим аспектима живота.

Да ствар буде још гора, растући трошкови за храну у Шведској пропраћени су растом цена пластике, која се нашироко користи за паковање хране.

Посебно је меки пластични материјал полиетилен све скупљи. Нагло поскупљење се може приписати растуц́им трошковима енергије и нафте, као и одређених адитива који се користе у производњи пластике из Русије, одакле је заустављен увоз.

Андреас Малмберг, главни извршни директор произвођача пластике Триоворлд, рекао је за шведску телевизију да ц́е потрошачи морати да "плате више за све" што купе.

Многи Швеђани деле Малмбергово мишљење да ц́е инфлација потрајати.

"Куповина намирница постаје све скупља, посебно ако треба да нахраните троје деце – укључујуц́и двоје тинејџера", рекао је за Синхуу Фредрик Сандберг, отац троје деце који живи у шведској престоници.

Због све вец́их трошкова енергије и повец́ања камата Сандберг је забринут за будуц́ност, али и свестан да су многи други прошли знатно горе.

"Иако сам спреман да платим више за храну, постоји ограничење и можда ц́емо морати да купујемо јефтиније артикле да бисмо се финансијски изборили", рекао је Сандберг.

"Нажалост, многи, посебно самохрани родитељи са ниским примањима, вец́ су били приморани на то и нико не зна када ц́е се ова спирална инфлација завршити (1 шведска круна = 0,1 амерички долар)”, додао је.

Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa