Инфо

12. мај 2022.12. мај 2022.
Отварање изложбе икона(Фото: Глас Подриња)

Отварање изложбе икона(Фото: Глас Подриња)

XXVI изложба икона у Културном центру

(Фото: Глас Подриња)

Више од две и по деценије Културни центар у Шапцу кроз изложбу икона представља својеврсну светковину духа и с тваралаштва.

-Иконе представљају алегорије пренесене конвенционалним знацима универзалног значења, остављајући утисак никад виђеног. Сједињују у себи оностран свет идеја и идеала са овоземаљским аспектима у тежњи да човека приближе истини и помогну му да пронађе своје место у небеској хијерархији – истиче историчарка уметности Соња Петровић Јагић.

На овогодишњи конкурс пристигла су 74 рада, од 65 аутора. Жири у саставу мр Вања Јовановић конзерватор из Београда, Деспина Црнчевић конзерватор из Београда и Соња Петровић Јагић историчарка уметности из Шапца.


За изложбу одабране су 34 иконе, 31 ауторам а награда за најбољу једногласно је додељена иконописцу из Београда Марији Огњеновић за икону под називом Свети Праотац Аврам.
Како је навео стручни жири, Маријин иконопис се одликује стилском изражајношћу и техничком виртуозношћу.
Свети Праотац Аврам/ Фото: Глас Подриња


-Морам да признам да је изложба икона мени лично најдража. Икона је уметност, молитва, али и више од наведеног. Да би настала потребна је вештина, стрпљење, посвећеност и преданост, искрена мисао и чисто срце- нагласио је директор КЦ Урош Лукић.

Поставка је отворена за посетиоце до 20. маја.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa