Инфо

13. мај 2022.13. мај 2022.
Бета

Бета

Завршен протест Фијатови радника у Крагујевцу

Представници радника у крагујевачкој фабрици Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) договорили су данас са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем заједнички одлазак за Београд у понедељак на разговоре у Министарству рада и Министарству привреде.

"Градоначелнику смо рекли да ми тражимо само две ствари - да нико не буде отпуштен из фабрике и достојанствене отпремнине за оне који хоће добровољно да оду из фабрике. Немамо ништа против ако неко хоће добровољно да иде у иностранство, мада је огроман број људи против тога", рекао је новинарима после састанка представник синдиката "Независност" Игор Анђић.

Он је казао да делегација радника која је данас разговарала са градоначелником, како је договорено, иде у понедељак за Београд да са министрима разговара о будућности фабрике.

"Градоначелник је дао пуну подршку радницима и свом силом ћемо се борити за ове наше ставове", рекао је Анђић.

Он је позвао раднике да се не изјашњавају ових дана о понудама послодавца и да ништа не потписују.

"Не знамо тачно о чему се ради. Пренесено нам је да имамо само две опције, једна одлазак у стране компаније, а друга да идемо у завод за запошљавање", рекао је Анђић.

Он је такође рекао да менаџмент крије информацију колико радника из Крагујевца има могућност да ради у Стелантисовим фабрикама у иностранству, али се незванично говори око 200.

Анђић сумња да ће се толико радника пријавити за одлазак у друге фабрике.

"Ми смо одлучили и да развластимо све синдикате који су представљали фабрику до сад. То се односи на три синдикалца који су отишли данас у Београд на разговоре. Они не представљају нас. Сами себе представљамо", рекао је Анђић.

Он је рекао да ће радници одлучивати о свему, а не "никакви Марковићи, Ђорђевићи и остала компанија", јер се доказало, како је додао, "да су репрезентативни синдикати на страни менаџмента".

"Вероватно да та три синдикалца брину о својим позицијама у фабрици и да ће остати да раде у неком техничком делу фабрике, ако Фијат одлучи да оде", рекао је Анђић.

Разговор групе радника са градоначелником је договорен пошто су запослени у фабрици аутомобила дошли испред градске скупштине узвикујући "Дашићу напоље" ,"За нашу децу" и "Лопови".

Радници су се претходно данас у 12 часова окупили испред улаза у фабрику одакле су се упутили ка центру града улицом Кнеза Михаила где су кратко блокирали саобраћај, као и на раскрсници код каменог моста.

Затим је колона прошла Улицом 27. марта и Николе Пашића узвикујући "Вучићу лопове" и "Уа".

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је радницима испред Скупштине града поручио да је потпуна дезинформација да Фијатова фабрика у Крагујевцу стаје и да то неће да се деси.

После састанка са представницима радника Дашић је новинарима рекао да се због великог броја "полуинформација" створила паника код запослених да ће фабрика бити угашена и да ће радници добити отказ уколико не прихвате понуду послодавца о одласку на рад у иностранство.

"Према информацијама које имам, то није тачно, не би Влада Србије дозволила да се нешто тако деси у Крагујевцу, а не би ни град Крагујевац", рекао је Дашић.

Он је оценио да очигледно постоји проблем недостатка комуникације у фабрици и да ће о томе разговарати са представницима радника у Министарству рада и Министарству привреде у понедељак.

"Нема разлога да се дозволи да Крагујевац буде у ситуацији да се отпусти велики број људи. Не, не, то уопште није идеја и та информација дефинитивно није тачна", рекао је Дашић.

Он је казао да су радници добили само један папир са понудом за одлазак на рад у иностранство и уколико је на добровољној бази то није спорно.

"Међутим, уколико није тако, постоје надлежни органи ове државе који ће тиме да се баве", поручио је Дашић.

Председник Самосталног синдиката ФЦА Саша Ђорђевић изјавио је за Н1, после састанка у Министарству рада са ресорном министарком Даријом Кисић и руководством компаније, да је договорено да се у наредних осам дана разјасне све недоумице у вези са транзиционим периодом до почетка производње новог модела, односно социјалним програмом и понудом радницима за рад у иностранству.

"Договор је да ће у нарендих осам дана послодавац и синдикати сести и разјаснити све недоумице које су биле до сада. Сваки запослени мора да зна какви су услови који им се нуде за рад у иностранству или социјални програм", објаснио је Ђорђевић.

Након тога ће, како је најавио, бити одржан још један састанак у Министарству рада.

"Морамо да нађемо решења да запослени знају на чему су", истакао је он.

Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa