Инфо

13. мај 2022.13. мај 2022.
Бета

Бета

Петковић: Приштина одбија све предлоге

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је у Бриселу да ни данашња рунда дијалога није донела резултат јер Приштина одбија све предлоге.

После нове рунде дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ, Петковић је рекао да се он данас није састао са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, "између осталог и због тога што је он одбио да разговара" о Заједници српских општина (ЗСО) и о питању несталих.

"Имали смо дуге и тешке разговоре који су били оптерећени јучерашњом једностраном и противправном одлуком Приштине да поднесе захтев за чланство у Савету Европе. Упркос томе, ми смо и данас били у Бриселу, показали смо да смо одговорна страна која води рачуна о миру и стабилности", казао је Петковић за српске медије.

Петковић је навео да су теме разговора била питања од значаја за нормализацију односа "у контексту живота Срба на Косову".

"Разговарали смо о ЗСО, то је за нас кључно питање без којег нема нормализације односа. Разговарали смо и о питању енергетике, о регистарским таблицама, о питању несталих, о проблему доставе лекова на простор Косова и о забрани уласка званичницима Србије на Косово, слободи кретања и многим другим питањима", додао је.

Петковић је рекао да "у одређеним темама постоји простор за договор", али је додао да је за то "потребна и друга страна која мора да се сагласи, а она све одбија".

"Не пристајемо на уцене, али схватамо значај дијалога. Видите и кроз захтев за чланство Косова у Савету Европе колико су јаки притисци на Београд, али ми ћемо се борити и нећемо признати независност Косова", навео је.

Петковић, главни преговарач Србије, данас се у Бриселу састао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а затим су уследили одвојени састанци делегација Београда и Приштине са европским посредницима. Заједничког, трилатералног састанка није било.

Лајчак је после данашње рунде преговора изјавио да су резултати "помешани", да није постигнут договор о регистарским таблицама, али да је "остварен напредак у другим питањима, укључујући енергију".

Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa