Инфо

17. мај 2022.17. мај 2022.
Бета

Бета

Михајловић: Поскупљење струје неопходно, енергетска безбедност није могућа без обновљивих извора

Министарка рударства и енергетике Србије, Зорана Михајловић, рекла је данас да је неопходно поскупљења електричне енергије и да дугорочна енергетска безбедност није могућа без нових инвестиција у обновљиве изворе енергије (ОИЕ).

Она је на конференцији "Обновљива енергија, потенцијали Србије могућности за Израел" у Привредној комори Србије (ПКС) рекла да се "цео свет се окреће енергетској транзицији, зеленој транзицији и развоју ОИЕ".

"Никада се више није говорило о ОИЕ, никад није било значајније у свету радити колико год је могуће на повећању производних капацитета који користе обновљиве изворе. Прошла година била је рекордна у свету по расту капацитета за шест одсто, за ову се очекује раст од осам одсто и то показује да се, без обзира не кризу, цео свет окреће енергетској транзицији, зеленој транзицији и развоју ОИЕ", рекла је Михајловић.

Додала је да је у Србији направљен добар законодавни оквир, "што је препознала и ЕУ, што је важно јер желимо да идемо у пуноправно чланство, а то су препознали и инвеститори".

"Без обзира на све отпоре и опструкције на које смо наилазили, настављамо да спроводимо наш план, а то је да до 2040. имамо бар 40 одсто производних капацитета из ОИЕ", рекла је Михајловић.

Не рачунајући велике хидроелектране, како је рекла, Србија у свом "енергетском миксу" - комбинацији различитих извра енергије, има само 3,5 одсто ОИЕ, односно соларних и ветроелектрана, а потенцијал је знатно већи и требало би га искористити.

Она је истакла да је партнерство са Израелом, имајући у виду Меморандум о сарадњи у области зелене енергије, значајно за укупно унапређење односа две земље, али и за повећање инвестиција у Србији.

Истакла је да је повећање цене електричне енергије неопходно, јер је Електропривреди Србије (ЕПС) потребна подршка у моментима кризе и да сви морају рационалније да користе енергију.

Одговарајући на питање о томе када ће поскупети струја и за колико процената, рекла је да цену одређује Агенција за енергетику, али да је став Министарства да је повећање цене неопходно.

"Потпуно разумем председника (Александра Вучића) када каже да мора да води рачуна о целој Србији и да обезбеди све што је потребно у кризи - то је његов посао и он то одлично ради. Исто тако и ја имам свој посао и морам да кажем да је задатак Министарства и мој задатак да створимо услове и подршку ЕПС-у и другим предузећима у овом сектору да могу нормално да функционишу, не само да изађу из кризе, већ да крену да производе довољне количине енергије", рекла је Михајловић и додала да Србији није потребно предузеће као ЕПС ако увози угаљ и струју.

Михајловић је рекла да Србија има довољно потенцијала да производи електричну енергију за своје потребе.

"Мој посао је да помогнем ЕПС-у да превазиђе кризу, да улаже у модернизацију и да буде снажно и одрживо предузеће. Мој задатак је да дам чињенице, а оне говоре да струја није јефтина нигде, да је то најплеменитији вид енергије и да је неопходно да будемо рационални и да штедимо", рекла је она.

Оценила је да је због тога потребно да цене електричне енергије буду више.

Михајловић је рекла да има домаћинстава која ни сада не могу да плате рачуне за електричну, топлотну енергију и гас, и да је спремљена Уредба о енергетски угроженом купцу.

Уредба ће се односити на већи број домаћинстава, јер су промењени критеријуми и односиће се и на топлотну енергију, а статус "енергетски угроженог купца" стећи ће око 200.000 домаћинстава.


Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa