Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Едукација Института "Батут" и Завода за јавно здравље Шабац (Фото: Глас Подриња)

Едукација Института "Батут" и Завода за јавно здравље Шабац (Фото: Глас Подриња)

Едукација здравствених радника из области демографије

Република Србија се последњих деценија суочава са комплексним демографским проблемима. Препознајући ове проблеме Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" заједно са Заводом за јавно здравље Шабац данас одрганизује едукацију здравствених радника из домова здравља.


Фото: Глас Подриња


Представници Института упознаће учеснике са основним информацијама о постојећој законској регулативи и стању сексуалног и репродуктивног здравља становништва Републике Србије.

-Све нас је мање, све смо старији и то даје на значају теми очивања сексуалног и репродуктивног здравља. Ова едукација је управо у циљу побољшања наталитета и очувања репродуктивног здравља. Тема је комплексна и захтева мултисекторски приступ, не само укључење здравственог сектора. Ми као здравствени радници можемо да утичемо на побољшање свести људи о значају очувања репродуктивног здравља, одласка на редовне превентивне прегледе. Подаци показују да се наше жене касно јављају лекару, углавном са узнапредовалим стадијумом болести.Између осталог и нелечене сексуално преносиве болести доводе до стерилитета. Лечење је дуготрајан процес, навела је прим. др Катарина Боричић из Института "Батут".

Фото: Глас Подриња


Проблеми се манифестују сталним смањењем укупног броја становника, падом наталитета, порастом просечне старости становништва, концентрацијом становништва у урбаним срединама, као и конзервативном контролом рађања и ризичним сексуалним понашањем становништва.

-Велико нам је задовољство што коначно више не причамо само о ковиду, већ и о другим стварима које нас веома погађају. Наталитет је у паду и становништво је јако остарело, како у Мачванском округу, тако и у целој Србији. Овом приликом крећемо са неким превентивним мерама и како треба да се раде, упознајемо законску регулативу и какво је сексуално и репродуктивно здравље у популацији у нашој земљи, рекла је др Драгана Радојичић, помоћник директора за послове јавног здравља из области епидемиологије и микробиологије Завода за јавно здравље Шабац.
Глас Подриња

Најновији број

29. септембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa