Инфо

20. мај 2022.20. мај 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Селаковић: Захтев Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама организације

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић изјавио је данас да је захтев Косова за чланство у Савету Европе (СЕ) у супротности са правилима и нормама те организације и апсолутно неприхватљив за Србију која ће, како је упозорио, на кршење свог територијалног интегритета одговорити свим расположивим дипломатским средствима.

"Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима", рекао је Селаковић на 132. Министарском састанку Савета Европе у Торину.

Како је саопштило Министарство спољних послова, Селаковић је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на Косову који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Према његовим речима, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду Унмика.

"Захтев за чланство у СЕ за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права", истакао је шеф српске дипломатије додајући да је "то још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ".

Селаковић је у обраћању подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава додајући да је поштовање тих принципа данас важније него икада.

Он је рекао и да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, што је важан сегмент њеног пута ка чланству у ЕУ, којем је у потпуности посвећена.

Када је реч о Украјини Селаковић је рекао да "Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији Србије", наводи се у саопштењу.
Бета

Најновији број

4. август 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa