Инфо

23. мај 2022.23. мај 2022.
Pixabay

Pixabay

СЗО: Пандемија Ковида није окончана

Пандемија корона вируса "сигурно није готова" иако опада број пријављених инфекција, упозорио је данас генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је државним званичницима окупљеним у Женеви на отварању годишњег заседања СЗО рекао да "смањење броја тестирања и анализа вируса значи да се заслепљујемо његовом еволуцијом".

У недељном извештају о глобалној ситуацији СЗО је саопштио да се чини да се број нових инфекција корона вирусом стабилизовао пошто је опадао од краја марта, док је у тм периоду опао број смртних случајева.

Иако је било напретка, са вакцинисаних 60 одсто светске популације, "нигде није готово док свуда није готово", рекао је Тедрос и навео да једна милијарда људи у земљама света са нижим приходима још није вакцинисана.

"Број пријављених случајева се повец́авају у скоро 70 земаља и то у делу света где је стопа тестирања нагло опала", додао је он.

Број пријављених смртних случајева расте у Африци - континенту с најмање вакцинисаних, а у свету је само 57 земаља, од који су скоро све богате, вакцинисало 70 одсто свог становништва.

Мада се, како је рекао шеф СЗО, побољшала понуда вакцина у свету, "недовољна је политичка посвец́еност вакцинисању" у неким земљама, а у другим има недостатака у "оперативној или финансијској способности" за вакцинацију.

"Све у свему, видимо да дезинформације и погрешне информације изазивају оклевање у вези с вакцинацијом", рекао је Тедрос и указао да "пандемија нец́е нестати неким чудм, већ је ми можемо окончати".

Очекује се да ц́е на Светској здравственој скупштини - годишњем састанку држава-чланица СЗО, Тедрос бити изабран за други петогодишњи мандат.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa