Инфо

24. мај 2022.24. мај 2022.
Одржана 15. седница Скупштине града(Фото: Глас Подриња)

Одржана 15. седница Скупштине града(Фото: Глас Подриња)

Усвојен завршни рачун за 2021. годину

На данас одржаној 15. седници Скупштине града најважнија тачка дневног реда било је усвајање завршног рачуна града Шапца за 2021. годину. На дневном реду је било још 25 тачака које су се углавном односиле на функционисање јавних предузећа и урбанистичке одлуке.


Усвојен завршни рачун за 2021. годину (Фото: Глас Подриња)


-Са задовољством констатујем да је 2021. година завршена са великим суфицитом у буџету и да смо одговорним односом према новцу свих Шапчана успели да направимо велики пословни резултат. Оно што је битно је да ниједан једини динар кредита нисмо узели у периоду ступања на дужност ове власти. Трудићемо се да и у наредном периоду не задужујемо град. Приходи у буџету града су за око 350 милиона већи него што су били планирани. За кредите који су направљени у претходном периоду, за главнице и камате, у претходној години смо издвојили 252 милиона, као и 101 милион динара за непланиране трошкове, где се претходна власт задужила, а то није евидентирала као нешто што треба да се плати, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Поново без опозиције (Фото: Глас Подриња)


Овој седници Скупштине, поново, није присустовао нико од опозиције. Подсећамо, на претходних неколико заседања присуствовала су три одборника са листе “Небојша Зеленовић – Шабац је наш”: Драган Станковић и Милош Јевтић из Иницијативе “Село – град” и Душан Туфегџић из Покрета “Буђење”.

Седница у коректној атмосфери и добром реду (Фото: Глас Подриња)


-Седница је протекла у коректној атмосфери и добром реду. Овде се одлучује о важним темама за град Шабац. Све што се дешава на седницама касније се преточи у рад Градске управе и реализује се у граду. Најављивали смо да ће 2021. година бити година финансијске консолидације и сада смо кроз завршни рачун буџета видели да се то и остварило. Одговорно се односило према буџету, сагледани су сви ризици који су били у протеклом периоду и без дизања кредита враћали су се стара потраживања. Није се стало са новим инвестицијама. Рађене су крупне ствари током прошле године. Наша јавна предузећа послују у складу са њиховим програмима пословања који су овде донети. Они имају инвестиције и поред обезбеђеног пословања улажу и у будућност. Унутар предузећа се води одговорна пословна политике. Планови детаљен регулације говоре о томе да град наставља да се развија и да се гради. Оно што ме не радује да одборници опозиције нису дошли ни на ову седницу. То може да значи да они немају неке веће аргументе и на рачун власти нисам ни чуо неке озбиљније критике. Ипак, размена мишљења доприноси томе да се боље разумеју одлуке које Скупштина доноси, рекао је председник Скупштине града Немања Пајић.

На седници су усвојени средњорочни планови пословне стратегије и развоја јавних предузећа, оперативни план одбране од поплава на водотоцима другог реда на територији Шапца за ову годину, извештај о раду Савета за екологију и зелену економију града Шапца за прошлу годину и Акциони план за праведан упис ученика у основне школе. Такође, одлуком Скупштине су распуштени савети месних заједница Десић, Дреновац, Мајур и Накучани.

На седници је усвојен и други ребаланс програма пословања ЈКП “Топлана Шабац” за ову годину.
-Због ситуације са енергентима у читавом свету и код нас, приморани смо да тражимо алтернативне изворе енергетског снабдевања град у следећој грејњој сезони. Одобрили смо ребаланс како бисмо са 12 милиона извршили неопходне реконструкције у постројењима “Топлане” и омогућили да и други енергентни, сем гаса, буду доступни.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa