Инфо

25. мај 2022.25. мај 2022.
Прослава Дана заједничког  већа општина Вуковар

Прослава Дана заједничког већа општина Вуковар

Дан заједничког већа општина Вуковар

У понедељак 23. маја 2022.године ,са почетком у 13:00 часова у Парохијском дому у Вуковару одржана је прослава Дана заједничког већа општина Вуковар.

Заједничко веће општина основано је пре 25 година у Ердуту, потписивањем Ердутског споразума , између представника Владе Републике Хрватске и тадашњих представника Срба ,уз посредовање међународне заједнице.Овим споразумом заустављен је рат и страдање многих недужних људи ,српској заједници је омогућен останак на њеним вековним огњиштима ,а припадницима хрватског народа повратак у своје куће и станове.Извршена је и демилитаризација овог простора.Ово је институционални оквир који штити права српског народа у Републици Хрватској ,пре свега национални, верски и културни идентитет.Посебна пажња посвећена је и економском развоју заједнице која омогућава останак нашег народа и младих генерација на својим вековним огњиштима .

Свечаност је отворио и присутне поздравио председник Дејан Дракулић који је говрио о значају и улози Заједничког већа општина и плановима за наредни период.

Прослави су присуствовали многобројни гости из Хрватске и Србије,градоначелници градова и председници општина ,Генерални конзул Републике Србије у Вуковару Александар Накић,конзул Републике Србије у Вуковару Људмила Остојић,начелници Јужнобачког,Мачванског и Западнобачког управног округа Милан Новаковић,Владан Красавац и Горан Новаковић и многи други.
У културно уметничком програму наступили су Јаворчићи, најмлађи чланови Вуковарског певачког друштва Јавор.
Кабинет начелника
Владана Красавца




Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa