Инфо

31. мај 2022.31. мај 2022.
Бета

Бета

ПКС: Смањен извоз малине из Србије

Извоз малина из Србије је у прва четири месеца ове године за око 30 одсто мањи у односу на просек претходних година, саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).

На састанку са прерађивачима и извозницима замрзнутог јагодастог воћа у оквиру Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа ПКС представљени су подаци прикупљени са великих извозних тржишта, пре свега Западне Европе где се највише продаје српска малина.

"Подаци показују да је продаја малине у ланцима супермаркета широм Европе опала за 20-30 одсто у односу на исти период прошле и претпрошле године, а као главни разлог се наводи висока цена условљена веома високом откупном ценом свеже малине у берби 2021. године", наводи се у саопштењу ПКС. Извозници су указали да ће долазећа сезона представљати велики изазов за српске извознике јагодастог воћа због раста цена струје, транспорта, радне снаге и свих осталих трошкова уз велики губитак тржишта у овој години, као што је то био случај и у прошлој.

Анализа је показала да је уобичајени удео откупне цене у односу на трошкове откупа, прераде и продаје 50-60 одсто.

Тај удео је драстично поремећен у претходној години, када је износио чак 87 одсто, што је у великој мери отежало стабилно и конкурентско пословање прерађивача и њихову конкуретност на тржишту, речено је на скупу у ПКС.

Учесницима састанка представљене су и информације из Пољске која очекује солидан род малине, око 10 одсто већи од прошлогодишњег.

ПКС је навела да и поред тренутне кризе, подаци о роду малине у Украјини показују да ће бити солидна година.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa