Инфо

3. јун 2022.3. јун 2022.
Шабац ће угостити

Шабац ће угостити

Промо лига Lixotherapy - стоп аутизам

Шабац ће овог лета бити један од градова домаћина прве "Промо лиге Lixotherapy - stop autizam" пилот пројекта осмишљеног у циљу унапређења способности, смањења агресије, социјализације и инклузије деце и младих са аутизмом и менталном ретардацијом. Пројекат подразумева више спортских такмичења деце и младих са задацима прилагођених њиховим могућностима.

Спорт као терапија (фото: Глас Подриња)


Пројекат је осмислила некадашња кошаркашица, кошаркашки тренер и врхунски спортиста Љиљана Станојевић. Она се последњих 15 година бави истраживањем утицаја специфичне моторике на развој когнитивних и психофизичких деце и младих са аутизмом и менталном ретардацијом.

-Током тренерске каријере сам имала прилику да се сусретнем са децом код којих је утврђен аутизам, успоставила сам конекцију са њима, остварила добре резултат, што ме је подстакло да започнем истраживање, упознам аутизам и осмислим начин где спорт постаје део терапијских третмана где се деца развијају, унапређују, осамостаљују и смањују агресију и све то без медикамената - истиче Љиљана Станојевић.

У Лиги ће ове године наступити четири екипе, две из Шапца, једна из Београда и једна из Сомбора. Такмичење подразумева и учешће особа са аутизмом, како оних са високим степеном способности, тако и оних са најнижим степеном.

Спортски савез Шапца је пружио максималну подршку, а промотер лиге је некадашњи шампион света у кајаку и актуелни председник Спортског савеза Шапца Милан Ђенадић.

Први турнир Лиге је у Београду, а Шабац ће учеснике угостити крајем јула и крајем септембра.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa