Инфо

14. јун 2022.14. јун 2022.
Pixabay

Pixabay

Кромпир у Србији од прошле године скупљи 193 одсто, увоз великих количина из Француске

Кромпир је у априлу ове године у Србији био 193 одсто скупљи него у исто време прошле године јер су прошлогодишња суша и велики увоз, углавном из Француске, дестимулисали домаћу производњу, изјавио је данас директор Агро-мобил компаније из Гуче Ратко Вукићевић.

Он је за Бету рекао да је род кромпира 2020. године био рекордан у Србији и да су произвођачи њиме хранили стоку и бацали га, а прошле године је била суша, па је понуда значајно смањена, а истовремено се увозе огромне количине.

"Претпрошле године род кромпира никад није био бољи, па је била велика понуда и килограм је у велепродаји коштао 15-20 динара и није могао да се прода, па су га прозвођачи бацали", рекао је Вукићевић.

Додао је да прошле године, због суше, род био мањи па је у велепродаји цена била око 50 динара.

Вукићевић је рекао да је 2021. године увезено око 50.000 тона кромпира, углавном из Француске, а и овог пролећа се увозило из те и других земаља по око 10.000 тона месечно.

То, према његовим речима, дестимулише произвођаче, па одустају од производње.

Вукићевић је рекао да Агро-мобил производи око 3.000 тона кромпира тако што откупљује то поврће од мањих произвођача и нуди га великим купцима.

"Снабдевамо мање произвођаче неопходним репроматеријалом и откупљујемо кромпир и то је једини начин да они опстану. Верујем да ће се увоз повећавати и да ће се годишње у Србију увозити и до 100.000 тона кромпира", рекао је Вукићевић.

Истакао је да је веома тешко продати кромпир великим страним трговачким ланцима у Србији и да је улазак тог домаћег поврћа на њихове полице праћен великом корупцијом, при чему квалитет нема никаквог утицаја на њихов избор.

Он је рекао да Агро-мобил извози кромпир у Албанију и Македонију и да је принуђен да га прода и по цени која је нижа него на домаћм тржишту да би задржао купце.

И цене других пољопривредних производа повећане су за последњих годину дана према подацима Републичког завода за статистику по више десетина одсто.

У периоду од априла 2021. до истог месеца ове године највише су поскупела жита за 43 одсто, само пшеница 51,6 одсто, а кукуруз 40 одсто, потом и стока и живина за 38,7 одсто.

Цене рибе више су 30,5 одсто, а производа од рибе 68 одсто, јаја 33,8 одсто, а млека 24,1 одсто.

Поврће и воће су појефтинили, поврће тек за један одсто, док је код воћа цена пала за 27,6 одсто. То су једина два производа из ове групе која су овог априла јефтинија него прошлог.



Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa