Инфо

20. јун 2022.20. јун 2022.
Фото: ЗЗЈЗ

Фото: ЗЗЈЗ

20. јун – Светски дан избеглица

Светски дан избеглица је међународни дан који су Уједињене нације одредиле у част избеглицама широм света. Сваког 20. јуна слави се снага и храброст људи који су били приморани да напусте своју домовину да би избегли сукоб или прогон. Светски дан избеглица је прилика да се изгради емпатија и разумевање за њихову невољу и да се препозна њихова отпорност у поновној изградњи својих живота. Светски дан избеглица први пут је глобално одржан 20. јуна 2001. године, у част 50. годишњице Конвенције о статусу избеглица из 1951. године.

Избеглице долазе из целог света. Оно што остаје универзално без обзира одакле долазе је право на тражење сигурности. Кад год су људи приморани да побегну, имају право да буду заштићени. Каква год да је претња – рат, насиље, прогон – свако заслужује заштиту. Свако има право да буде безбедан.

Шта значи тражити сигурност?

Право на тражење азила у другој земљи има свако ко бежи од прогона, сукоба или кршења људских права.

Границе треба да остану отворене за све људе који су приморани да побегну. Ограничавање приступа и затварање граница може учинити путовање још опаснијим за људе који траже сигурност.

Људи не могу бити приморани да се врате у земљу ако би им живот или слобода били угрожени. То значи да земље не би требало никога да враћају а да претходно не процене опасности са којима би се суочиле код куће.

Избеглице не би требало да буду дискриминисанe на границама. Сви захтеви за статус избеглице морају се поштено размотрити, без обзира на факторе као што су раса, вера, пол и земља порекла.

Људи који су приморани да побегну треба да буду третирани са поштовањем и достојанством. Они имају право на безбедан и достојанствен третман као и свако људско биће. Између осталог, то значи одржавање породица на окупу, заштиту људи од трговаца људима и избегавање произвољног притварања.

Зашто је Светски дан избеглица важан?

Светски дан избеглица осветљава права, потребе и снове избеглица, помажући да се мобилишу политичка воља и ресурси како би избеглице могле не само да преживе већ и да напредују. Иако је важно заштитити и побољшати животе избеглица сваког дана, међународни дани попут Светског дана избеглица помажу да се глобална пажња усмери на невоље оних који беже од сукоба или прогона.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa