Инфо

22. јун 2022.22. јун 2022.
Кристина Алексић /Фото: Глас Подриња

Кристина Алексић /Фото: Глас Подриња

Свадбени обичаји шабачког краја (2): Ко су проводаџије и соче?

Драги читаоци, доносимо вам (не)обичне приче о свадбеним обичајима шабачког краја. Кроз фељтон желимо да покажемо како су се обичаји мењали, прилагођавали епохама и околностима, нестајали и настајали. Упркос променама, протоку времена, љубав је остала константа која све спаја. Кристина Алексић уредница програма културе у Библиотеци шабачкој, аутрока књиге и изложбе „Добро дошли кићени сватови!“ поделила је са нама део својих сазнања и истраживања о свадбеним обичајима шабачког краја.
Многи су чули за израз “проводаџисање”, али је мање познато да су поред проводаџија постојали и посредници. Које су биле њихове улоге у спајању будућих младенаца?

Након што су се претходно распитали преко посредника и пријатеља, родитељи су момковој или девојчиној кући слали проводаџију (“наводаџију”, “наводачију”, “продаџију”), који је имао задатак да добије сагласност за долазак на упознавање и договарање. Обично је то поверљива особа која уме да убеђује и која ужива углед јер је важно да јој се верује.

Проводаџија хвали момка или девојку, њихове квалитете и способности, али и њихове породице.

У прошлости су често на проводаџију бацали мачку када је полазио да би се девојка залепила за момка као мачка за човека.


Проводаџија би најчешће прво питао коју славу слави девојчина кућа јер није био обичај да се пријатеље куће које славе исту славу (због страха да могу бити род). За свој успешно обављен посао, добијао је кошуљу.

Поред проводаџија, постојали су и посредници који соче. Њихова улога је да само кажу ко би могао бити прилика, “да насоче, мало погурају”.


Ако млади одговарају једно другоме, и родитељи ће прихватити предлог па ће особи која насочи бити захвални. Има и примера да и родитељи и деца прихвате предлог особе која сочи, а чим дође до неспоразума, они криве оног који их је “насочио”.

Насупрот сеоској заједници, у којој су се проводаџисањем бавили углавном рођаци, у граду је то био веома цењен посао који су обављали такође рођаци, пријатељи, али и професионалци, који су за свој рад били награђивани новцем.

Половином 20. века дневни листови су преузели улогу проводаџије преко огласа личне природе, у којима су момци и девојке тражили брачне партнере на основу наведених карактеристика.

У 21. веку међу младима су популарне друштвене мреже и разни сајтови за упознавање. Слободно се могу окарактерисати као нека врста “сајбер проводаџије”.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa