Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Бета

Бета

На данашњи дан 23. јун

1998 Умрла је америчка глумица ирског порекла Морин О Саливен која се прославила као партнерка Џонија Вајсмилера улогом Џејн у филмовима о Тарзану.

1501 Португалски поморац Педро Кабрал вратио се са путовања на којем је запосео подручје данашњег Бразила и назвао га Илха да Вера Круз. Прва насеља на том подручју Португалци су основали 1521. године.

1537 На повратку у Шпанију умро је шпански истраживач Педро Мендоза. Био је вођа експедиције за истраживање Јужне Америке која је стигла до подручја Рио де ла Плата, а 1536. основао је насеље Буенос Ајрес.


1611 Енглески истраживач Хенри Хадсон, познат по покушајима да открије морски пут из Европе у Азију преко Арктика, нестао је у Хадсоновом заливу где га је оставила побуњена посада брода "Дискавери". Током истраживања Северног леденог океана открио је море и мореуз који су по њему добили називе.

1668 Рођен је италијански филозоф, историчар и теоретичар права Ђовани Батиста Вико, оснивач филозофије историје и претеча модерне естетике.

1757 Британци су победом над француским савезником индијским гувернером (набоб) Бенгала код Пласеја учврстили своју власт у источној Индији.

1763 На Мартинику је рођена Мари Жозеф Роз де ла Пагери, позната као Жозефина, кћерка морнаричког поручника и жена Наполеона Бонапарте (1796). Крунисана је за царицу 1804.

1785 Турска војска скадарског везира Махмуд паше Бушатлије продрла је у Цетиње и по трећи пут срушила манастир, који је крајем 15. века саградио Иван Црнојевић. Манастир је 1786. обновио владика Петар И Петровић Његош.

1848 Почео је "Јунски устанак" париских радника због избацивања социјалиста из привремене владе и затварања "народних радионица". Устанак је за три дана угушио генерал Луј Кавењак.

1894 Рођен је енглески краљ Едвард VIII. На престо је ступио 1936. и исте године абдицирао у корист брата Џорџа VI, да би могао да се ожени са Американком Волис Симпсон.

1945 Јапански командант генерал Мицуру Ушиђима извршио је самоубиство након пораза јапанске војске на острву Окинава, где је вођена једна од најкрвавијих битака у Другом светском рату. Према званичним подацима током борби за Окинаву погинуло је 234.183 војника и цивила.

1947 Конгрес САД усвојио је Тафт-Хартлијев закон, којим је ограничено право радника на штрајк. Шеф државе добио је право да на 80 дана суспендује сваку штрајкачку акцију коју оцени опасном за националну безбедност.

1956 Пуковник Гамал Абдел Насер изабран је за председника Египта.

1960 Патрис Лумумба постао је први председник владе нове независне државе Демокартске Републике Конго.

1970 Јапански студенти сукобили су се у Токију с полицијом током великих демонстрација против продужења америчко-јапанског пакта о безбедности.

1985 Изнад Атлантског океана је експлодирао авион "Боинг 747" компаније "Ер Индија". Погинуло је свих 329 путника и чланова посаде. За подметање бомбе у авион оптужени су Сики сепаратисти.

1993 Нигеријски диктатор генерал Ибрахим Бабангида је поништио председничке изборе од 12. јуна и онемогућио повратак демократије.

1994 Јужна Африка је, након једне деценије међународне изолације због политике апартхејда, поново заузела своје место у Генералној скупштини УН.

1995 Умро је амерички микробиолог Џонас Едвард Салк, који је 1954. пронашао вакцину против дечје парализе.

1996 Умро је грчки државник и економиста Андреас Папандреу, први социјалистички премијер Грчке (1981-89. и 1993-96), оснивач и лидер Свегрчког социјалистичког покрета (ПАСОК).

1998 Умрла је америчка глумица ирског порекла Морин О Саливен која се прославила као партнерка Џонија Вајсмилера улогом Џејн у филмовима о Тарзану.

1999 Југословенски економисти из невладине Групе 17 проценили су да укупна економска штета после НАТО бомбардовања СР Југославије износи 29 милијарди и 608 милиона динара.

2001 Влада СР Југославије усвојила је Уредбу о сарадњи са Међународним судом за ратне злочине у Хагу.

2003 Амерички Врховни суд подржао је акцију Универзитета у Мичигену да се фаворизују мањине које се пријављују на Правни факултет тог Универзитета. То је прва званична одлука која се тиче грађанских права у последњих 25 година.

2004 Међународни кривични суд покренуо је прву званичну истрагу о ратним злочинима у Демократској Републици Конго од јула 2002. у провинцији Итури, где је у сукобима погинуло најмање 5.000 људи. Процењује се да је током десетогодишњег грађанског рата у Конгу страдало више милиона људи.

2005 У Србији је ухапшен Мароканац Абделмаџид Бушар и изручен Шпанији, у којој је осумњичен за терористичке нападе у Мадриду 11. марта 2004. када је погинуло преко 190 особа.

2006 Умро је телевизијски продуцент Арон Спеллинг чије су најпознатије серије "Беверли Хилс", "Династија", "Чарлијеви анђели" и "Мелроуз плејс".

2007 Умро је Павле Угринов (Василије Поповић), књижевник, позоришни и ТВ редитељ, уредник и драматург. Објавио је више од 20 књига поезије и прозе, од којих је најпознатији роман "Задат живот".

2012 Председник Парагваја Фернандо Луго је одлуком парламента смењен, а његов импичмент је извео на улице велики број присталица које је полиција растерала воденим топовима. Лугоа је заменио потпредседник државе Фредерико Франко из Аутентичне радикалне либералне партије.

2013 Умро је амерички блуз певач Боби Блу Бленд (83)(I'll take care of you, Turn on your love light, Call on me, that's the way love is).

2014 Јапански произвођачи аутомобила Нисан, Хонда и Мазда саопштили су да повлаче неколико милиона својих возила због опасности од експлозије ваздушних безбедносних јастука. Из истог разлога нешто раније Тојота је повукла преко два милиона возила.

2016 Присталице изласка Велике Британије из Европске уније победиле су на референдуму о чланству у Унији.

2016 Авиокомпанија "Ер Србија" успоставила је директне летове између Београда и Њујорка. Директан лет за САД који је обављао Југословенски аеротранспорт (ЈАТ) прекинут је 1992. године.

2019 На поновљеним изборима за градоначелника Истанбула победио је кандидат турске опозиције Екрем Имамоглу, након поништења резултата првих избора одржаних крајем марта.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa