Инфо

27. јун 2022.27. јун 2022.
Бета

Бета

На данашњи дан 27. јун

2002. Умро је басиста легендарне британске рок групе "Тhe Who" Џон Ентвистл.



1693 Џон Дантон објавио је у Лондону први женски часопис, "Лејдис Меркури".

1743 У "рату за аустријско наслеђе" британски краљ Џорџ II поразио је Французе код Детингена, као последњи владар Велике Британије који је лично предводио трупе у бици.

1801 Британске и турске трупе поразиле су Французе и заузеле Каиро.

1838 Рођен је индијски писац Банким Чандра Чатерџи, први значајнији аутор који је писао на бенгалском језику ("Капалкундала", "Мриналини", "Рађани").

1844 Џозеф Смит, амерички верски реформатор и оснивач Мормонске цркве, линчован је у затвору у држави Илионис.

1846 Рођен је ирски политичар Чарлс Стјуарт Парнел, лидер националног покрета и један од оснивача ирске Лиге за земљу.

1905 Побуњени руски морнари преузели су крстарицу "Потемкин" у Црном мору. То је био први масовни излив незадовољства у руској царској армији током револуције 1905-07.

1908 У Црној Гори је завршено суђење завереницима против књаза Николе И Петровића ("бомбашка афера"). Од 52 оптужена, четворица су осуђена на смрт, а остали на три до 20 година затвора.

1932 У Сијаму (Тајланд) је, након државног удара, проглашен устав и успостављена уставна монархија.

1943 Амерички авиони су у Другом светском рату бомбардовали грчку престоницу Атину која је била под немачком окупацијом.

1944 Савезничке снаге су у Другом светском рату заузеле француски град Шербур, важну луку на Ламаншу.

1946 Министри спољних послова СССР-а, САД, Велике Британије и Француске одлучили су да Грчкој припадну Додеканеска острва, укључујући Родос, која су била под италијанском управом до капитулације Италије 1943, а потом под немачком окупацијом до 1945. Одлука је потврђена мировним уговором у Паризу 10. фебруара 1947.

1950 У ФНР Југославији донет је Закон о радничком управљању привредом, који се сматра почетком "самоуправног модела", по којем се југословенски социјализам разликовао од совјетског.

1954 У Обнинску, близу Москве, пуштена је у рад прва нуклеарна електрана у свету.

1976 Палестински терористи су у Грчкој отели авион "Ер Франса" са 246 путника и 12 чланова посаде и принудили посаду да га одвезе у Ентебе (Уганда). Таоци су ослобођени акцијом израелских командоса 4. јула.

1976 Генерал Антонио Рамаљо Јанеш изабран је за председника Португала на првим председничким изборима после полувековне фашистичке диктатуре Антонија де Оливеире Салазара.

1986 Међународни суд у Хагу пресудио је да су САД прекршиле међународно право помажући побуњенике у Никарагви.

1989 Умро је Џулс Алфред Ејер, један од најпознатијих и најутицајнијих енглеских филозофа новијег доба ("Језик, истина и логика", "Проблем сазнања", "Појам особе").

1990 Грађански рат у Никарагви окончан је церемонијалном предајом оружја контрареволуционарног покрета Контрас председници Виолети Бариос де Чаморо.

1991 Два дана пошто је Словенија прогласила независност, Југословенска народна армија запосела је граничне прелазе према Италији, Мађарској и Аустрији, након чега је дошло до шестодневног рата са јединицама словеначке територијалне одбране. Према подацима Црвеног крста Југославије, погинуло је 49 људи, међу којима највише регрута ЈНА.

1993 САД су са 23 крстареће ракете "томахавк" бомбардовале седиште ирачке обавештајне службе у Багдаду.

1997 Председник Таџикистана Имомали Рахмонов и вођа исламиста Саид Абдуло Нури потписали су мировни уговор о окончању четворогодишњег грађанског рата у тој бившој совјетској републици.

1997 На конференцији у Бриселу представници 95 земаља сагласили су се да се забрани употреба нагазних мина.

1999 У циљу окончања седмогодишњег насиља током којег је убијено око 100.000 људи, алжирска влада је, на иницијативу председника Абделазиза Бутефлика, одобрила нацрт закона о амнестији муслиманских екстремиста.

1999 У 80. години умро је бивши лидер грчке војне хунте Георгос Пападопулос. Током владавине хунте 1967-74. хиљаде Грка су биле хапшене и мучене.

2000 На састанку у главном граду Пољске представници 106 земаља усвојили су Варшавску декларацију о перспективама развоја демократског поретка у свету. Конференција је одржана на иницијативу Пољске и САД, а позив није упућен Кини, Бурми, Ираку, СРЈ и неким другим земљама, у којима се, према оцени организатора, не поштују људска права. СРЈ је приступила Варшавској декларацију 2001. после пада режима Слободана Милошевића.

2000 Уједињене нације су објавиле да је сида усмртила 19 милиона људи у свету, и процениле да ће од те болести умрети половина тинејџера најсиромашнијих афричких земаља.

2001 Више од милион људи окупило се да чује говор папе Јована Павла ИИ на крају његове петодневне посете.

2002. Умро је басиста легендарне британске рок групе "Тhe Who" Џон Ентвистл.

2004 За председника Србије изабран је лидер Демократске странке (ДС) Борис Тадић. Нови председнички мандат освојио је поново 3. фебруара 2008. године.

2007 Гордон Браун заменио је Тонија Блера на функцији премијера Велике Британије.

2008 За мандатара нове српске владе именован је Мирко Цветковић, економиста, члан Демократске странке.

2011 Међународни кривични суд издао је налог за хапшење либијског лидера Моамера Гадафија, његовог сина Саифа ал Ислама и шефа обавештајне службе Абдулаха ал Сенусија због оптужби за злочине против човечности.

2013 Кевин Рад је поново постао премијер Аустралије, заменивши на тој функцију Џулију Џилард, која је три године раније премијерско место преузела од Рада.

2014 Савет Европске уније предложио је бившег луксембуршког премијера Жан-Клод Јункера за новог председника Европске комисије; У Бриселу је потписан Споразум о придруживању Европској унији Украјине, Грузије и Молдавије.

2017 Холандски апелациони суд пресудио је да је холандска влада делимично одговорна за смрт око 300 бошњачких мушкараца које су убиле снаге босанских Срба 1995. године у Сребреници.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa