Инфо

27. јун 2022.27. јун 2022.
Бета

Бета

ЦРТА: Избори, парламент и слободни медији пресудне теме од којих зависи демократија

Демократски избори, јак парламент и слободни медији пресудне су теме од којих зависи демократија у Србији, речено је данас на конференцији "Демократија; Минимални консензус", коју организује Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА).

Директорка ЦРТЕ Вукосава Црњански нагласила је да су избори, парламент и медији три стуба на којима стоји демократија.

"Тема кризе у демократији није од јуче, тако да треба трагати за одговором на питање како опоравити демократију", рекла је она на конференцији и додала да је дијалог "пут изласка демократије из кризе".

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб (Тхомас Сцхиеб) рекао је да је парламент језгро функционалне демократије, тако да се нада да ће Србија ускоро да формира парламент.

"Свачији глас вреди и битно је створити простор у којем се може водити дебата. Мора се створити нова динамика", казао је Шиб.

Такође је рекао да Немачка подржава Србију да постане члан Европске уније, али да је императив да Србија уведе санкције Русији.

"Немачка ће помоћи Србији у приступању ЕУ, али мора се заједно доћи до решења и Немачка у томе даје добар пример", казао је он.

Директор мисије УСАИД-а у Србији Дени Робертсон рекао је да је демократија дуг и напоран рад и да су априлски избори, због присуства опозиције, поставили Србију на боље плураситичко место.

"Демократија 'буја' када медији и цивилно друштво имају обим и способност да преиспитују и утичу на одлуке које се доносе у њихово име. Срб је далеко одмакла у последњих 20 година, али и још много тога треба учинити", казао је Робертсон.

Шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Дирк Лоренс казао је да Србија мора да ускоро успостави парламент и владу, да би наставила да спроводи реформе које ће јој омогућити брже приступање ЕУ.

Он је додао да ЕУ представља најбољу могућност за Србију и да, као земља-кандидат, Србија мора да уведе санкције Русији.

"Неоправдана војна акција Русије на Украјину угрожава међународни мир и стабилност и ЕУ подржава Украјину, а Србија као земља-кандидат треба да заједно са нама осуди руску агресију. Критеријуми су исти за све земље-кандидате", казао је Лоренс.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је да, као што је случај у Европском парламенту и кад Србија формира парламент, мора да постоји култура дискусије и дебате.

"Мора се неговати такав однос. Не излазимо на улице да би нас неко чуо, него унутар система покушавамо да решимо ствари. Жао ми је што још немамо исход избора", казао је он.

Србија, додао је Билчик, мора да донесе важне политичке одлуке и опозиција мора да игра важну улогу у парламенту.

Генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић казао је да ће новоформирани парламент имати пуно различитости и да је парламент место где треба да се чују различити ставови и иницијативе.

"Парламент је доносилац најважнијих одлука. То је место где представници различитих политичких опција представљају грађане и сви су слободни да кажу шта желе", казао је он и додао да је неопходно да се чују различити ставови, јер без дијалога и Србија и демократија су у проблему.

Конференција "Демократија; Минимални консензус" биће одржана и сутра, када је организован радни сто у вези са парламентом где ће бити представљен резиме предложених измена Пословника Народне скупштине и радни сто у вези са изборима где ће бити представљен Нацрт Цртиних препорука након избора 2022.

ЦРТА је такође припремила и Нацрт закона о јавном информисању и медијима који је израдила Коалиција за слободу медија Нацрт препорука за обезбеђивање равномерне медијске заступљености, израђених након избора 2022.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa