Инфо

28. јун 2022.28. јун 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Абазовић сутра у посети Београду, очекује се 'отопљавање' односа Црне Горе и Србије

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић путује сутра у званичну посету Београду након што је пре два месеца изабран на ту функцију.

Односе Црне Горе и Србије у овом тренутку оптерећује неколико отворених питања о којима би, како се очекује, Абазовић требало да разговара са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.


Абазовић ће предводити бројну делегацију у којој је 11 чланова медју којима су министар пољопривреде Владимир Јоковић, финансија Александар Дамјановић и министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић.

Абазовић ће, како се наводи у Владиној платформи, разговарати са званичницима Србије о актуелним темама од интереса за Црну Гору, о питањима даље сарадње, у циљу унапређења политичког дијалога и јачања билатералних односа.

Из Владе тврде да званична посета Абазовића, у првим месецима од преузимања функције, указује на жељу Црне Горе да са Србијом убудуће гради отвореније добросуседске и пријатељске односе.


Главна питања која дефинишу односе са Београдом, прикључивање Црне Горе иницијативи Отворени Балкан и потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом, тачке су спорења унутар саме црногорске Владе и парламентарне већине која је подржава.


Међу питањима која у дужем периоду оптерећују односе званичне Подгорице и Београда, а које је наследила Абазовићева влада су и изручење бившег председника државне заједнице Србија и Црна Гора Светозара Маровића, непостојање амбасадора у обе земље и задржавање на српској граници црногорских посланика који су гласали за Резолуцију о Сребреници.


Социолог Андрија Ђукановић изјавио је агенцији Бета да се од ове посете очекује да "одмрзне" односе измедју две суседне државе.


"Чини се барем на површини да су односи премијера Црне Горе и председника Вучића веома добри и да постоји воља да се односи поправе. Видећемо шта ће се догодити. Мислим да је на ово приближавање утицао и међународни фактор пошто видимо да стижу позитивне оцене о регионалној иницијативи Опен Балкан чији је један од покретача Србија а наша влада у последње време шаље позитивне сигнале", казао је он.


Он је рекао и да очекује да ће се одређена питања решити или барем примаћи решењу.

"Ту мислим на решавање могуће питања именовања амбасадора, неких споразума економске природе (увоз хране и сл.). Остала питања попут Темељног уговора са СПЦ, изручења Маровића и слично, неће бити решена овом посетом. То су питања која већ дуго оптерећују наше односе и која ће захтевати да се поклопе бројни супротстављени интереси унутар две државе", казао је он.

Абазовић је уочи посете казао да у Београд долази са најбољим намерама и да жели да односи Црне Горе и Србије буду подигнути на виши ниво.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa