Инфо

29. јун 2022.29. јун 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Брнабић и Абазовић: Почиње нова ера у односима Србије и Црне Горе

Шефови влада Србије и Црне Горе, Ана Брнабић и Дритан Абазовић оценили су после разговора данас у Београду да је време да се окрене нови лист у односима две земље који су годинама били нарушени због бројних отворених питања.

Премијери су се заложили за поправљање односа на свим нивоима, наводећи да се пропушта потенцијал сарадње две врло блиске државе, те да ће то бити посебно важно у наредном периоду када се на тлу Европе очекују економска и енергетска криза као последице инвазије Русије на Украјину.

"Ми смо данас овде да окренемо нови лист и да подигнемо наше политичке, али и генерално односе две земље на највећи могући ниво", рекао је данас новинарима Абазовић у Палати Србија након састанка са Брнабић и додао да је због блискости две земље "неприродно" да Србија и Црна Гора буду у "шуму комуникације".

Нови циклус односа, додао је, подразумевао би да се свим отвореним питањима приступи на одговоран начин и да буду затворена у корист грађана.

"Верујем да не постоји питање које је значајније од односа две државе, које је немогуће решити ако постоји добра воља и верујте ја ту добру вољу овде осећам", истакао је премијер Црне Горе.

Изјавио је да су током разговора доминирале економске теме, али и спорна питања попут изручења Светозара Маровића Црној Гори, заустављања црногорских посланика на српској граници и повратак амбасадора у обе земље.

"Добили смо уверавања да ће се испоруке хране која је потребна Црној Гори, која је увозник, дешавати без икаквих рестрикција и то је олакшавајућа околност, верујемо да ће се на тлу Европе постићи мир и да криза неће бити у већем обиму, али одговоран приступ обе Владе је да будемо спремни и за сценарије који нису толико добри", истакао је Абазовић.

Осим стратешки важних инфраструктурних пројеката, Абазовић је навео да Србија треба да добије могућност да почне да користи и луку Бар за бизнис.

Рекао је да у сусрет кризи и летњој сезони, Темељни уговор није горућа тема, те да ће се то решити мирно.

"Ја сам премијер који води европску и секуларну државу и то значи да ће све верске заједнице имати исти третман, ниједном питању не дајем већи значај него што заслужује", истакао је.

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће данашња посета председника Владе Црне Горе Дритана Абазовића бити корак "ка ресетовању" односа две земље.

Надам се да ћемо успети да ресетујемо односе измедју Србије и Црне Горе и уђемо у еру добрих односа, најбољих могићих, рекла је Брнабић новинарима.

"Немамо ближих ни политички ни економски, ни што се тиче људи, повезују нас све врсте односа, а некако се накупило доста отворених и тешких питања", рекла је Брнабић и додала да је Србија отворена за решавање тих питања и побољшање односа.

"Дефинисали смо нека питања која можемо брзо да решавамо а која директно могу да утичу на побољшање привредних односа", рекла је Брнабић.

Додала је да између две земље не постоји директни платни промет, већ иде путем посредничких банака, што компликује пословање.

Најважније теме о којима су разговарали, како је навела, биле су храна, енергенти и инфраструктурно повезивање.

Она је истакла да очекује да ће се амбасадори две земље вратити у Београд и Подгорицу ускоро, а да је данас први пут чула да су на српским границама заустављани црногорски посланици, те да верује да ће бити решено.

Њих двоје заложили су се и за заједничку енергетску у политику, за шта је Брнабић навела да ће бити дискутовано кроз иницијативу Отворени Балкан, у коју Црна Гора још увек није укључена. Премијерка Србије изнела је током састанка резултате и циљеве те иницијативе, а премијер Абазовић је истакао да још разматра конкретне користи прикључења за Црну Гору.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa