Инфо

1. јул 2022.1. јул 2022.
Бета

Бета

Тиодоровић: Враћање мера ако се појави нови сој вируса, тренутно су активне подваријанте омикрона

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ће се о враћању заштитних мера размишљати тек ако се појави неки нови сој корона вируса, а да су тренутно активне само подваријанте омикрона.
Тиодоровић је за данашњи Блиц рекао да разлога за бригу нема иако је број новозаражених у порасту, али наглашава да треба бити опрезан, посебно осетљиве групе.

Казао је да болнице нису пуне јер је број хоспитализованих низак и нагласио да не очекује неке нагле промене.

"Мислим да ће овај број наставити да се 'исцрпљује' и да максимално можемо достићи, можда, 2.000, али не верујем да ћемо ићи преко тога", рекао је Тиодоровић.

Како је објаснио, у Србији је регистрована подваријанта омикрон соја БА.5, у Европи је распрострањена и варијанта БА.4 али, по његовим речима, то не мења ситуацију јер се по симптомима не разликују много.

"Од симптома ту је главобоља, губитак чула мириса и укуса... и без спуштања на плућа", казао је епидемиолог и додао да је нова варијанта омикрона слична претходним.

Он је препоручио грађанима да приме трећу или четврту дозу вакцине, напомињући да ће то највише користити хроничним болесницима и старијим особама.



Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa