Инфо

4. јул 2022.4. јул 2022.
Бета

Бета

Вучић: Србија је дом Рома, са истим правима и обавезама као сви њени грађани

Председник Александар Вучић рекао је данас, примајући прву генерацију полазника програма Барвалипе Роми у јавној управи, да је Србија дом Рома, "у којем имате иста права и исте обавезе као и сви њени грађани".

"Ово је још један допринос не само бољем разумевању него да не видимо разлику измедју Рома и припадника других народа, јер не постоји ми и ви. Нек живи ромски народ, нек живи Србија", рекао је Вучић, на свечаности у згради Председништва Србије.

Према његовим речима, "данас наша будућност зависи добрим делом и од тога колико ћемо заједнички успети да радимо и зависи од Рома, јер 12,5 посто вас представља радну снагу наше земље".

"Ви сте ти који помажете да доведемо инвеститоре, који нам помажете да направимо раст и будемо најбољи у Европи, без вас то не бисмо могли", рекао је Вучић, пожелевши им да буду срећни и успешни у својој Србији.

Полазница програма Барвалипе Тамара Асковић је нагласила да се на овај начин шаље порука Ромима да је држава спремна да уложи додатне напоре како би се професионално и лично усавршавали у својој држави.

Како је навела, то је и порука државе да препознаје потенцијал ромске заједнице, што је важан тренутак за њене припаднике али и целу Србију.

Директор канцеларије Ромске иницијативе фондације за Отворено друштво Жељко Јовановић истакао је да су "проблеми Рома велики огромно сиромаштво, велика незапосленост".

"Ово је важан корак не само за Роме већ и Србију. Државна администрација и државна управа треба да буду слика друштва. Кад Роми нису део државне управе показује се да нешто није у реду у друштву", рекао је Јовановић.

Како је истакао, "овим кораком ми постајемо пример не само за регион већ и за Евопску унију, јер је Србија тиме испред многих земаља у ЕУ које то нису направиле".
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa