Инфо

5. јул 2022.5. јул 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Евро пао на најнижи ниво наспрам долара у готово 20 година

Вредност евра данас је пала на најнижи ниво наспрам америчког долара, на 1,0306 долара за један евро, погођен тензијама због енергената у Европи и снагом америчке валуте која профитира од агресивније политике америчке централне банке (Фед).

Око 11.50 по средњеевропском времену долар је добио 1,12 посто и евро је вредео 1,0305 долара.

"Растућа страховања о рецесији утичу на смањење вредности евра, док долар скаче", коментарисала је аналитичарка у Сити индексу Фиона Чинкорта.

У мењачницама се рачуна на то да ће амерички Фед наставити да подиже каматне стопе агресивно да би обуздао инфлацију, рекла је она.

Подаци о пословној активности објављени данас у Европи указују на ризик од успоравања раста на крају другог тромесечја, додала је.

Поред тога економска активност у еврозони је јако успорила у јуну у приватном сектору, и налази се на најнижем нивоу у последњих 16 месеци, према једном индикатору на основу анкета фирми који објављује С&П глобал.

Други аналитичар Нил Вилсон оцењује да рецесија изгледа неизбежна у земљама еврозоне.

"Евро је у очајној ситуацији и уколико се Европска централна банка не тргне, ускоро би мого да се изједначи са доларом", рекао је он.

Енергетска криза такође притиска европску валуту.

Аналитичар у фирми Енерџи Аспектс у извештају каже да јака повећања цена гаса и струје носе велики ризик да би економија ЕУ могла да уђе у рецесију раније него што се предвиђа.

Постоји истовремени ризик од несташица енергената с једне стране и смањења куповне моћи домаћинстава због цене енергената што смањује тражњу са друге, рекао је аналитичар из Вестерн јуниона.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa