Инфо

6. јул 2022.6. јул 2022.
Бета

Бета

Европски парламент данас гласа о резолуцији о Србији

Посланици Европског парламента (ЕП) данас ће на пленарној седници у Стразбуру гласати о резолуцији о Србији на основу извештаја који је сачинио известилац Владимир Билчик.

Током синоћне дебате о Билчиковом извештају, који је Спољнополитички одбор ЕП (АФЕТ) усвојио 14. јуна, европосланици су указивали да Србија не може да напредује ка чланству у ЕУ без постепеног усаглашавања политике према трећим земљама, укључујући Русију.

Билчик је синоћ на пленарној седници ЕП рекао да је "успешан европски пут Србије сада важнији него икад" и да Србија "припада Европској унији, али да још много тога треба да се уради".

Европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич, који је представљао Европску комисију, казао је да ЕУ очекује да српске власти учине опипљив напредак у владавини права и у дијалогу с Приштином, и да ће те две тачке одредити брзину преговора Србије о чланству у Унији.

Ленарчич је указао да Србија мора да настави реформе како би била обезбеђена независност правосуђа, да води битку против корупције и организованог криминала, да зајамчи слободу средстава информисања и да настави судске поступке око ратних злочина.

Он је говорио о потреби "постепеног усклађивања" српске спољне политике са ЕУ, рекао да то подразумева и увођење санкција Русији, и додао да је за Србију важно да смањи зависност од руског гаса.

У Билчиковом извештају се наводи да ће напредак Србије ка ЕУ директно зависити од јачања владавине права, нормализације односа са Косовом и усклађивања са европском спољном и безбедносном политиком, која укључује увођење санкција Русији.

У извештају се, између осталог, позива и на "међусобно признање" Београда и Приштине, чему су се успротивили неки посланици ЕП.

И сам Билчик је у јуну, током расправе на седници АФЕТ, навео да није задовољан што је у текст уврштена формулација о међусобном признању Београда и Приштине.

У извештају се дубоко жали што се Србија није придружила санкцијама које је ЕУ увела Русији због инвазије на Украјину и позивају новоизабране власти у Београду да се под хитно ускладе са одлукама Уније против Москве.

Поздравља се чињеница да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, али се и изражава жаљење због недовољног напретка, чак и назадовања у кључним секторима за приступање Унији, што је Билчик поновио током синоћне расправе.



Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa