Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Pixabay

Pixabay

У паду цена и тражња пшенице

Тражња пшенице је смањена, али нема ни понуде већих количина. Ратаре, ипак, брине цена, која је последњих дана у паду. Ања Јакшић с Продуктне берзе у Новом Саду каже да је последња цена била 34 динара по килограму без ПДВ-а. Истиче да је тренутно присутан откуп Дирекције за робне резерве, што такође утиче на смањену активност на домаћем тржишту.

Жетва пшенице у Србији је при крају. Приноси су мањи него претходне године, али ће хлебног зрна бити више него довољно за домаће потребе. Држава је прошле недеље одлучила да откупи 131.000 тона пшенице за Робне резерве по цени од 40 динара са ПДВ-ом.

Приноси мањи него 2021. (фото: Pixabay)


Јакшићева истиче да је тренутно смањена тражња, али да ни понуде нема у већим количинама, као и да је и на светском тржишту у протекле две недеље у паду тражња пшенице.

Објашњава да је геополитичка ситуација један од главних покретача таквог ценовног кретања.

Геополитичке промене остављају негативцан ефекат (фото: Pixabay)


"Највише је у питању зарављена пшеница на подручју Украјине и жетва која треба да се обави. Такође, тамо су велике количине заробљене, а нови род пристиже. Русија, с друге стране, очекује рекордне приносе и нови род од 80 милиона тона пшенице, што ће такође утицати на светску понуду, али и тражњу", оцењује она.

С друге стране, додаје да и временске прилике утичу на цену, али и да је велика суша у Европи утицала на приносе и квалитет пшенице.

"С обзиром на великих број фактора који утичу на цену, веома је незгодно и немогуће прогнозирати даље кретање цене пшенице. Цена пшенице јесте најнижа током жетве, међутим, цена има своје осцилације, пикове када расте и пада, тако да у будућем периоду треба да пратимо тржиште и можемо очекивати даља померања цена", истакла је Јакшићева.
РТС

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa