Инфо

13. јул 2022.13. јул 2022.
Pixabay

Pixabay

Произвођачи купина: Монополска комисија да испита да ли су откупљивачи оборили цену договором


Члан Управног одбора Удружења произвођача малина и купина у Србији Зоран Стојановић позвао је данас Комисију за заштиту конкуренције да испита да ли су откупљивачи купина договором, преко ноћи, оборили цену тог воћа са 180-200 динара на 120 динара по килограму или ће блокирати хладњаче и путеве.

"Власници хладњача до јуче су откупљивали купине по цени од 180 до 200 динара по килограму, а јуче су сви ођедном оборили цену на 120 динара. Сумњамо да су се договорили и тражимо од Комисије за заштиту конкуренције одмах испита да ли је направљен монополски договор", рекао је Стојановић за Бету.

Додао је да ће, ако државне институције ништа не учине, блокирати хладњаче и путеве.

Он је рекао да је по цени од 180-200 динара откупљено око пет одсто рода купине који је упркос суши просечан, а квалитет добар.

Откупљивачи купина, по његовој оцени, заједничким деловањем желе да повећају енормну зараду, а доказ за то је, како је рекао, да су прошлогодишњи род извозили по цени од 7,5 евра по килограму.

Он је рекао да је у интересу државе да њене институције испитају да ли има монополског договора јер се извозом остварује девизни прилив.

Ако држава ништа не учини, како је рекао Стојановић, дестимулисаће производњу купина која је иначе у Србији смањена са засада на 6.000 хектара на око 1.500 хектара.



Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa