Инфо

20. јул 2022.20. јул 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

ЕФСА објавила да је у Србији забрињавајуће ширење афричке куге свиња

Како би зауставила ширење афричке куге свиња (АКС) Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) саопштила је данас да наставља спровоење кампање у борби против те болести, трећу годину заредом у Европи.

"Ове године биће реализоване нове пилот активности у Србији, Бугарској, Пољској и Румунији, где је ситуација са АКС посебно тешка", саопштила је ЕФСА.

ЕФСА је навела да је у Србији од почетка 2022. потврдјено 90 случајева ове заразне болести код дивљих свиња и 48 случајева код домаћих свиња на подручју шест округа (Борски, Зајечарски, Браничевски, Нишавски, Пиротски и Јабланички).

До јуна ове године забележено је 138 случајева АКС, а током 2021. идентификована су 272.

Извршни директор Европске агенције за безбедност хране Бернхард Урл истакао је да је афричка куга свиња веома заразна болест која се шири у регионима Европе који раније нису били погодјени.

Он је додао да је ширење заразе глобална претња, која је резултирала великим губицима за индустрију свиња у Европи и шире.

"Заједно са нашим партнерима и локалним институцијама радимо на томе да додјемо до узгајивача чије су животиње, а самим тим и средства за живот, погодјени овом болешц́у која је смртоносна за свиње. Циљ #СтопАСФ кампање је да информише узгајиваче, као и ветеринаре и ловце, о томе на шта треба да обрате пажњу приликом откривања, спречавања и пријављивања", рекао је Бернхард Урл.

Кампања се реализује у партнерству са локалним институцијама и тренутно се одвија у осамнаест земаља – Србији, Албанији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Хрватској, Чешкој Републици, Естонији, Грчкој, Мадјарској, Летонији, Литванији, Црној Гори, Северној Македонији, Пољској, Румунији, Словачкој и Словенији.

Пољопривредници, ветеринари и ловци чине циљну групу кампање, јер имају важну улогу у саветовању узгајивача о биосигурносним мерама на фарми.

Кампања је усмерена на групе људи и појединце који долазе у контакт са домац́им и дивљим свињама, а посебно на узгајиваче свиња, ловце и ветеринаре.

Спроводи се уз помоц́ локалних удружења узгајивача свиња, ветеринарских организација, ловачких удружења, и других релевантних институција, а има за циљ подизање свести о томе како спречити ширење афричке куге свиња.

Кампања "Стоп афричкој куги свиња" допуњује текуц́е напоре Европске комисије и других медјународних организација усмерене на искорењивање ове болести у Европи.

Афричка куга свиња је вирусна болест која погадја домаће и дивље свиње. Овај вирус није опасан по здравље људи, али је узрок значајних социо-економских поремећаја у многим земљама. Будући да нема вакцине, ширење може да доведе до клања и убијања великог броја свиња које се узгајају на фармама у угроженим областима.

Прва епидемија АКС у Србији код домаћих свиња појавила се 29. јануара 2021. године у општини Алексинац, а током те године било је захвац́ено девет округа са домац́им свињама (Пиротски, Борски, Нишавски, Поморавски, Расински, Зајечарски, Браничевски, Подунавски и Јужнобанатски).

АКС се проширила и на популацију дивљих свиња у седам округа (Пиротски, Борски, Нишавски, Зајечарски, Браничевски, Јужнобанатски и Пчињски), што је резултирало са укупно 272 случаја током 2021.

Први случајеви заразе домац́их свиња 2022. године званично су потврдјени почетком јануара у три насеља у општинама Мајданпек и Кладово у Борском округу, а последњи су забележени у марту на територији Града Ниша.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa