Инфо

20. јул 2022.20. јул 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси састао се са председником Србије Александром Вучићем

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси састао се данас у Београду са председником Србије Александром Вучићем.

Претходно је првом египатском председнику који је дошао у посету Београду после 35 година, испред Палате Србија приређен свечани дочек, уз интонирање државних химни и смотру почасне гарде .

После разговора двојице председника предвиђен је пленарни састанак делегација Египта и Србије, а потом је председник Србије египатском колеги уручио одликовање.

Абдел Фатах ел-Сиси изјавио је након састанка са Вучићем да је резултат досадашњих контаката Србије и Египта једна "нова визија" сарадње две земље и да Каиро очекује још јачу сарадњу с Београдом, у свим сферама.

Ел-Сиси је рекао да је са Вучићем разговарао о пословној сарадњи, инвестицијама и посебно о размени искустава у пољопривреди и да се радује будућој сарадњи.

Додао је да су теме разговора биле и ситуација у Палестини и Либији, као и последице ситуације у Украјини на ситуацију у свету.

"Египатска визија је да се све реши на миран начин и кроз споразуме, поготово криза у Украјини", рекао је Ел-Сиси.

Он је додао да је са председником Србије Вучићем разговарао и о климатским променама и позвао га је на конференцију о климатским променама у Шарм ел Шеику, која ће бити одржана у новембру ове године.

Вучић је рекао да је сигуран да ће продубљивање односа и сарадње Србије и Египта у будућности донети народима две земље много тога.

Он је додао да је уверен да су данашњи разговори дали "снажан импулс" даљој сарадњи која ће се видети и у међународним институцијама и организацијама, и у "најконкретнијим економским областима" и заједничким пројектима.

Вучић је навео да је сигуран да ће Србија имати добру сарадњу са Египтом у продаји житарица и јабука, за које је добила сертификат, као и у продаји говеђег меса, за које се сертификат очекује.

Он је рекао да ће две земље до краја године покушати да усагласе споразум о слободној трговини. Вучић је рекао да је са председником Ел-Сисијем разговарао и о сарадњи у области здравства и стипендирања студената.

Додао је да Србија сматра да у области војно-техничке сарадње Србија и Египат могу много да понуде, да формирају заједничка предузећа и да се ослоне једно на друго. Рекао је и да су Србија и Египат договорили веома блиску сарадњу министарстава спољних послова.

У вези са трговинском разменом две земље, Вучић је навео да постоји "огроман простор" за унапређење, за повећање обима и увоза и извоза, и да је за то неопходно да се што пре отвори директна авио линија, која је прекинута током пандемије ковид-19.

Најављено је да ће учествовати у Српско-египатском пословном форуму који ће окупити 200 привредника.

Државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић рекао је за РТС да се током посете председника Египта очекује потписивање 13 споразума и декларација.

За поподне је најављен састанак Ел Сисија са председником српског парламента Ивицом Дачићем.

Абдел Фатах ел Сиси допутовао је у Београд јуче поподне.

Последњи председник Египта који је био у Београду био је Хосни Мубарак 1987, у билатералној посети тадашњој Југославији и 1989. када је учествовао на београдском самиту Покрета несврстаних земаља.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa