Инфо

20. јул 2022.20. јул 2022.
Пословни форум Србија-Египат: Слободна трговина би унапредила привредну сарадњу две земље

Пословни форум Србија-Египат: Слободна трговина би унапредила привредну сарадњу две земље

Председник Египта Абел Фатах ел-Сиси изјавио је данас да ће потписивање уговора о слободној трговини и избегавању двоструког опорезивања измедју Србије и Египта омогућити бржи развој привреда обе земље и истакао да су српски привредници добродошли у Египат.

Он је, на отварању Српско-египатског бизнис форум, који је организовала Привредна комора Србије у оквиру његове званичне посете Србији, истакао да у Египту привредници из Србије могу да учествују на пројектима као што су изградња аеродрома и путева.

"Причао сам председнику (Србије Алекасандру Вучићу) да желимо да направимо око 4.000 километара брзих пруге и да ће кроз две године бити отворена прва фаза тог пројекта", навео је ел-Сиси и додао да Србија и Египат има велики потенцијал и за развој пољопривреде.

Он је истакао и да је 2016. године Египат почео унапредјење пословања поготово у сфери економије кроз националне пројекте.

Привредни раст Египта био је, како је навео, пре пандемије корона вируса, измедју 5,6 и 6,1 одсто, а упркос пандемији није било пада.

Нагласио је да је ове године привредни раст Египта девет одсто, али да је украјинска криза утицала и на економију његове државе.

Подсетио је и да је Египат 2016. године имао проблеме са енергентима и електричном енергијом.

"Били смо у дефициту да електричном енергијом 2014. године, сад тога нема. Сад имамо око 60.000 мегавата и 25 одсто вишка струје. Сад имамо вишак и плина, а били смо у дефициту. Исто тако последњих седам или осам година смо радили на инфраструктури. Усавршили смо око 6.000 пројеката чија је вредност око осам милијарди египатских фунти", рекао је ел-Сиси.

Председник Србије Александар Вучић казао је да овај пословни сусрет српских и египатских привредника види као одличну прилику за развој још бољих економских односа две земље.

Подсетио је на вишедеценијске дипломатске односе две земље, те да нико није никада прекинуо то пријатељство и да је сада прилика да се успоставе најбољи односи у историји две земље.

Према његовим речима, сарадња Србије и Египта могућа је и у наменској индустрији, здравству, култури.

"Ми ћемо се постарати да до марта наредне године завршимо успостављање редовне авио линије измедју Београда и Каира", казао је Вучић.

Он је египатским привредницима, који су дошли у Србију на привредни форум, представио одлике српске привреде, наводећи да "Србија има стабилне јавне финансије".

Вучић је казао да јавни дуг Србије тренутно износи 53 одсто БДП-а, те да је Србија прва у региону по привлачењу директних страних инвестиција према броју становника, које на годишњем нивоу износе од 3,2 до 3,5 милијарди евра.

Додао је да Србија има и субвенције којима подстиче улагања, али и стручну, обучену радну снагу.

Вучић је казао и да грађани Србије радо летују у Египту, а позвао је и градјане Египта да дођу у Србију и открију чари овдашњих планина.

Он је пожелео привредницима обе земље пуно нових фабрика и заједничких пословних подухвата.

На пословном форуму учествује 30 компанија из Египта, као и 250 фирми из Србије.

Уочи форума је одржана презентације Развојне агенције Србије "Зашто инвестирати у Србију" и Федерације египатских, афричких и медитеранских комора "Пословати са Египтом".

Након форума предвиђено је више од 400 Б2Б (бизнис ту бизнис) сусрета српских и египатских компанија из сектора пољопривреде, грађевинарства и инфраструктуре, енергетике, здравства, туризма, телекомуникација и ИТ.

Египатска економија је друга најјача привреда у арапском свету, после Саудијске Арабије.

Највећи део египатске економије ослања се на туризам и извоз нафте и гаса, као и на приходе од Суецког канала.

Спољнотрговинска размена Србије и Египта, према подацима ПКС, износила је прошле године 79,7 милиона долара.

У прва три месеца ове године, укупна робна размена Србије и Египта повећана је за више од 72 одсто, у односу на исти период претходне године.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa