Инфо

25. јул 2022.25. јул 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Слободна трговина између Србије и Кине од идуће године

Влада Србије припема споразум о слободној трговини између Србије и Кине који би требало да ступи на снагу у 2022. години.

Кина је најважнији трговински партнер Србије у Азији и робна размена са том земљом је у сталном порасту.

Током последњих 10 година, од 2012. до 2021. године, извоз Србије у Кину повећан је 152 пута. У прошлој години извоз је достигао скоро милијарду долара, али је и увоз из Кине доста повећан.

Током званичне посете српске делегације Пекингу у фебруару 2022. године, председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг постигли су договор о закључивању споразума о слободној трговини.

“Ми очекујемо до краја године, ако буде могуће, да потпишемо и уговор о слободној трговини. Онда смо ми све највеће послове са Народном републиком Кином завршили, постигли, отворили широм врата нашим пословним људима, нашим обичним људима, отворили простор за развој, отворили много прилика, направили Србију земљом шанси. А наравно позивам и све људе из региона да користе Београд, да користе Србију као луку одакле могу на најближи, најбржи и најбољи могући начин да додју на врата света са источне стране, дакле да додју у Пекинг, да дођу у Тјенђин“, рекао је Вучић.

Споразум о слободној трговини између Србије и Кине користио би извозницима јер је царина великог броја прехрамбених производа који се извозе у Кину од 10 до 35 одсто.

Очекује се да ће највећи значај слободна трговина са Кином имати за српске пољопривредне и прехрамбене произвођаче, за винаре и виноградаре, који ће своје производе моћи да продају под повољнијим условима на огромном кинеском тржишту.

Највећи пораст српског извоза на кинеско тржиште у претходном периоду био је услед извоза непрерађеног бакра из Бора, затим сребра, резаног и сировог дрвета, смрзнутог говеђег меса.

У Привредној комори Србије процењују да ће споразум о слободној трговини са Кином мотивисати иностране инвеститоре да самостално или са стратешким партнерима у Србији размотре нове модалитете сарадње, пре свега улагање у производне капацитете, затим заједничку производњу и наступ у Кини.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa