Инфо

27. јул 2022.27. јул 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Чадеж: Договорен слободан проток основних намирница у оквиру Отвореног Балкана

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је данас да су чланице иницијативе "Отворени Балкан" у Тирани договориле да неће бити забране промета основних животних намирница измедју Србије, Албаније и Северне Македоније.

"Закључили смо споразум који се сада израђује и биће потписан у Београду на следећем самиту, већ у септембру, да у оквиру Отвореног Балкана неће бити никаквих забрана промета брашна, шећера и основних намирница, да ћемо мапирати складишне и производне капацитете у све три земље како би могли да дефинишемо спремност да имамо слободан проток роба", рекао је Чадеж на РТС-у.

Он је додао да ће такав споразум и привреднике охрабрити да праве дугорочније уговоре јер имају реч државе да неће бити застоја, а садржана је и одредба да је забрањен реекспорт, како не би дошло до манипулација.

Чадеж је додао да се укидају таксе и дажбине за увоз и извоз са Албанијом.

Када је реч о снабдевености намирницама у Србији, председник ПКС каже да несташица нема, а највећи изазов је цена свињског меса.

Влади је предложено, како је објаснио, да се ограничи трговачка маржа, а не цена меса, јер је производња реално поскупела због раста цене кукуруза.

Додао је да је ограничење цена у продају само хитна мера, а да се сада ради на решавању проблема произвођача, како не би пословали са губитком.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa