Инфо

3. август 2022.3. авг 2022.
Printscreen Konferencije ZAJEDNO

Printscreen Konferencije ZAJEDNO

САОПШТЕЊЕ ЗАЈЕДНО

СНС планира да врати Рио Тинто, али то нећемо дозволити

Посланици клуба Морамо – Заједно одржали су 2.8.2022. у холу Народне Скупштине хитну конференцију за штампу на којој су истакли да проблем екстракције литијума у Србији није завршен, те да владајућа странка, на челу са Александром Вучићем јасно исказала тенденцију да се експолатација литијума покрене у Србији.

Након великих протеста и блокада у више од 50 градова у Србији, које смо организовали, власт је повукла пројекат «Јадар». У кампањи су све политичке странке говориле да се од литијума одустало и да је то готова прича, међутим, чим су прошли избори, на делу је опет ревитализација тог пројекта. У Горњим Недељицама се откупљују парцеле, пребацују на Рио Сава компанију, секу шуме и раде припремни радови.

Александар Јовановић- Ћута је рекао да први закон који ћемо предложити Народној скупштини, као што смо и обећали, биће закон о забрани рударења литијума. Такође постоји и народна иницијатива коју је против рударења литијума потписало 40.000 грађана Србије, и посланици ће инсистирати да се о њој расправља у Скупштини, како би воља грађана добила заслужену пажњу. Александар Јовановић Ћута најавио је да ће позвати активисте Савеза еколошких организација Србије који се боре против Рио Тинта и Пројекта „Јадар“ да изнесу своје ставове у самом дому Народне Скупштине. Небојша Зеленовић је изнео податак да јавна предузећа све време спроводе процедуре којима се омогућава реализација пројекта „Јадар“.

„Немамо ништа против рударења, али имамо против тровања!”. Зеленовић је оценио да СНС пренебрегава потенцијале које подручје Јадра има, те да рецимо Банат има 4 пута мањи принос кукуруза. Ово је подручје богато водом, и ризичино је почињати рударски пројекат који може да остави људе без воде. Зато ми имамо пројекат да воду из Мачве одведемо до Војводине, да свака кућа у Војводини, Зрењанину, Инђији, Новом Саду и шире коначно добију исправну воду за пиће. Овај пројекат кошта доста мање од права за фудбалску Премијер лигу коју је држава баснословно платила.
Ми нудимо воду а они тровање и забаву. То је наша зелена политика и таква решења намеравамо да кандидујемо у скупштини.
Информативна служба ЗАЈЕДНО

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa