Инфо

5. август 2022.5. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

ЕУ одобрила Србији 223,6 милиона евра за седам пројеката

Министарка за европске интеграције Србије и национални ИПА координатор Јадранка Јосимовић саопштила је данас да је Европска унија (ЕУ) одобила Србији бесповратна средства од 223,6 милиона евра за инвестирање у седам пројеката, од којих су три у сектору транспорта, два у области енергетике и по један пројекат у секторима дигиталне и социјалне инфраструктуре.

Ова средства, како је наведено, одобрена су у оквиру шестог позива за подношења предлога пројеката из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WБИФ) ЕУ, а укупна процењена инвестициона вредност одобрених инфраструктурних пројеката јесте 885,4 милиона евра.

"Сви ови пројекти конципирани су тако да допринесу расту инвестиција у Србији и да продубе укупну трговинску и економску сарадњу Србије са регионом Западног Балкана и са Европском унијом", изјавила је Јоксимовић.

Она је нагласила да свеобухватност одобрених мера и пројеката јасно указује да је њихов најважнији циљ равномерни регионални развој Србије, отварање нових радних места, побољшање здравствене заштите, као и остваривање циљева Зелене агенде за Западни Балкан, на које се Србије бавезала заједно са Европском унијом.

"Приступање Србије Европској унији не подразумева само испуњавање мерила из преговарачких кластера и усаглашавање са законодавством Уније већ пре свега има циљ да унапреди услове живота свих наших грађана", нагласила је Јоксимовић.

Пројекти из сектора транспорта, за чију реализацију су одобрена на средства у укупној вредности од 135,7 милиона евра, обухватају железнички и водни транспорт, наведено је у саопштењу.

Средства су усмерена на модернизацију железничке пруге Ниш – Димитровград - граница са Бугарском, затим на реконструкцију и модернизацију постојећег колосека и изградње другог колосека на деоници Сталаћ - Ђунис, који је део пруге Београд – Ниш, као и на обезбеђивање безбедне пловидбе на Дунаву кроз пројекат вађења потопљене немачке ратне флоте из Другог светског рата – сектор Прахово.

У сектору енергетике, одобрен износ нешто вечи од 17 милиона евра бесповратних ЕУ средстава биће искоришћен за реализацију Трансбалканског коридора кроз изградње далеководне интерконекције између Србије, Црне Горе и БиХ, али и за развој и модернизацију дистрибутивне мреже електричне енергије увођењем напредног система за очитавање бројила и контролу потрошње електричне енергије (систем тзв. "паметног" мерења потрошње електричне енергије).

У сектору социјалне инфраструктуре, конкретно у сектору здравства, одобрена су бесповратна средства за изградњу новог објекта Универзитетске дечије клинике "Тиршова 2" у износу од 36,4 милиона евра.

Тиме ће се, како је истакнуто, у великој мери модернизовати унутрашња организације рада ове установе, значајно ће се побољшати услови за контролу заразних болести, пружити бољи смештај деце на лечењу и њихових породица.

У сектору дигиталне инфраструктуре одобрен је пројекат под називом "Рурални широкопојасни интернет", који ће бесповратним новцем ЕУ у износу од 34,4 милона евра, у две фазе, обезбедити увођење "брзог" интернета у руралним подручјима за близу 700 домаћинства и за више од 1.500 јавних објеката, укључујући школе.

Подсећа се да Инвестициони оквир за Западни Балкан (WБИФ), као део Регионалног инструмента за претприступну помоћ (вишекорисничка ИПА), представља посебан вид подршке ЕУ и међународних финансијских институција за припрему и реализацију инфраструктурних пројеката којим.

WБИФ један је од главних инструмената за реализацију приоритетних инфраструктурних пројеката за спровођење Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан (ЕИП).

План предвиђа улагања ЕУ у износу од девет милијарди евра бесповратне помоћи у приоритетне области и пројекте који доприносе даљем повезивању у региону, као и бољој повезаности са ЕУ, како би се убрзао слободан проток људи, робе, услуга у капитала.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa