Инфо

5. август 2022.5. авг 2022.
Бета

Бета

Пашалић: Малолетнички бракови отварају пут за трговину људима и не могу бити ничија традиција

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да малолетнички бракови укидају многа права деце, пре свега на безбрижно детињство, образовање и здравље и нагласио да такви бракови неретко представљају опасност да деца постану жртве трговине људима, због чега они не могу бити ничија "традиција".

Пашалић је као пример навео случај девојчице из Београда која је преминула услед тешког вишемесечног физичког насиља које је, по доласку у њихову кућу у Смедеревској Паланци, доживљавала од родитеља свог малолетног ванбрачног партнера, а у вези чега је институција Заштитника грађана по сопственој иницијативи покренула поступак контроле законитости и правилности рада надлежних органа.

"Највише забрињава што се родитељи оба детета нису противили склапању ове малолетничке ванбрачне заједнице. Зато је неопходна стална едукација и деце и породица, нарочито у неформалним насељима у Србији, о штетности малолетничких бракова по живот, здравље и будућност детета. Поново наглашавам да се деца морају заштитити од сваког злостављања, а дечји брак и дечја ванбрачна заједница не смеју бити ничија традиција", рекао је Пашалић.

У поступку контроле Заштитник градјана је утврдио да малолетница није била на евиденцији Центра за социјални рад Смедеревска Паланка нити је пријављивана тамошњој полицији све до 30. децембра 2021. када је преминула, а свекар и свекрва ухапшени су због физичког насиља и злостављања које је имало смртни исход.

Како је саопштено из Канцеларије заштитника грађана, породица њеног малолетног ванбрачног партнера се налази на евиденцији ЦСР Смедеревска Паланка и има седморо деце, од којих је њих четворо након хапшења родитеља смештено у хранитељске породице и одредјени су им привремени старатељи, а троје је смештено код деде где се и даље налазе.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa