Инфо

6. август 2022.6. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Израелски авиони наставили нападе на појас Газе, ракетирање Израела не престаје

Израелски авиони напали су рано јутрос циљеве екстремиста у појасу Газе и ракетирање јужног Израела је настављено други дан заредом после низа израелских напада из ваздуха на ту палестинску територију у којима је погинуло најмање 11 људи, укључујући командира Исламског џихада и петогодишњу девојчицу.

У јутрошњем израелском нападу крај Кан Јуниса на југу појаса Газе погинула је најмање једна особа, а две су рањене, док је мета другог удара из ваздуха био возач мотора у Газа Ситију, јавили су палестински медији.

Сирене за ракетну узбуну огласиле су се у местима крај границе појаса Газе, али није било одмах извештаја о повредама и штети. Многе породице из градова најближих граничном подручју су напустиле своје домове док траје насиље.

Израелски медији јављају да је операција "Свануће" ушла у други дан и да "се тренутно не воде преговори" да се оконча насиље, те да је више од 160 ракета испаљено на Израел од петка поподне.

Од почетка операције погођено је око 40 циљева Исламског џихада, укључујући шест постројења за производњу оружја, шест осматрачница и пет места за испаљвање ракета.

Према проценама израелске војске жртава је више, око десет оперативаца Исламског џихада, а медју жртвама има и цивила. Одбрамбени систем Гвоздена купола показао је 95 одсто успешности у пресретању ракета испаљених ка израелским градовима.

На брифингу за новинаре војни портпарол Рон Кохави је рекао да око 30 ракета није прешло границу, а 60 је пресретнуто, док су остале пале на отворено подручје.

Он је упозорио да Тајсир Џабари није коначна мета у Исламском џихаду, алудирајући на команддира те организације убијеног у циљаном израелском нападу у петак.

Израелска војска је рекла да је спремна на недељу дана операција.

Најновији сукоб изазван је хапшењем једног од лидера Исламског џихада на другој палестинској територији окупираној Западној обали.

Израелска војска је, како је речено, одговорајући на безбедносну претњу започела нападе на Газу после неколико дана напетости.

Израел и исламски екстремистички Хамас, владајући у појасу Газе четири пута су ратовали од 2007. године и било је више мањих сукоба. Хамас и Исламски џихад деле исту идеологију, али АП наводи да хамасовци за сада нису умешани у сукоб.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa