Инфо

9. август 2022.9. авг 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Пољопривредници Србије због ниске цене сунцокрета блокирали мост на Морави, протести и у Војводини

Пољопривредници Војводине и Браничевског округа започели су јутрос протест због ниске откупне цене сунцокрета од око 60 динара по килограму и траже да уљаре исплате око 90 динара по килограму и најављују радикалније мере ако им се не испуне захтеви.

Протест пољопривредника из Стига одвија се блокадом моста на Великој Морави и магистралног правца који спаја Пожаревац са ауто-путем.

Пољопривредни произвођачи у више општина у Војводини из околине Новог Сада, Старе Пазове, Сомбора, Србобрана, Темерина, Бача и још неких општина незадовољство исказују протесним вожњама механизацијом чиме, како су рекли, упозоравају Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије да су незадовољни.

Потпредседник Удружења пољопривредника "Стиг" Милан Марковић рекао је за Бету да је блокада саобраћаја на мосту уредно пријављена МУП-у и да полиција преусмерава возила заобилазним путем према источној Србији, дужим 30 километра. На блокади је око 200 пољопривредних машина и до сада није било инцидената, а план је да се заврши око 13 сати.

Марковић је рекао да пољопривредници тог краја више неће разговарати са надлежним Министарством јер знају њихове захтеве.

"Нека нађу решење јер је држава крива што је забраниула извоз рафинисаног уља из фабрика, па су складишта пуна непродате робе и не могу да откупе сунцокрет по цени коју тражимо", рекао је Марковић.

Додао је да пошто је држава крива нека исплати из буџета разлику између цене коју траже пољопривредници и коју нуде уљаре.

Председник удружења пољопривредника Иницијатива за опстанак пољопривреде која координира протесте у Војводини Радослав Адамовић рекао је да ни они више неће преговарати са Министарством пољопривреде јер знају њихове захтеве.

"Не прохватамо више тактику Министарства пољопривреде да свака два дана зову неко од удружења пољопривредника и 'купују' време", рекао је Адамовић.

Разлози за незадовољство пољопривредника су, како су рекли, астрономски раст трошкова производње сунцокрета који су већи од 50 до 300 одсто. Невоља више за њих је што је суша смањила приносе до 50 одсто, па су на губитку по два основа, ниске цене и малих приноса.

Уљаре су прошле године сунцокрет плаћале 62 динара по килограму, а ове године, како кажу пољопривредници, због непродате робе не могу да плате више од 55-56 динара по килограму иако је његова производња скоро дупло скупља.

Уколико им се не испуне захтеви, пољопривредници су рекли да ће радикализовати протесте.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa