Инфо

9. август 2022.9. авг 2022.
Стевановић: Код четири пацијента потврђен вирус Западног Нила

Стевановић: Код четири пацијента потврђен вирус Западног Нила

Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије, проф, др Горан Стевановић изјавио је данас да се на тој клиници лечи 20 особа оболелих од неуроинфекције, а да је код четири пацијента потврђен вирус Западног Нила.

Стевановић је агенцији Бета казао да је од неуроинфекција, које најчешће изазивају уједи крпеља и комараца, на Инфективној клиници ове године лечено 75 пацијената.

"Вирус Западног Нила је летња сезонска инфекција која је код нас присутна сваке године, с повременим епидемијским погоршањима. Ове године имамо значајно повећање броја оболелих, али не можемо да кажемо да је то изнад вишегодишњег просека", рекао је директор Инфективне клинике.

Стевановић је казао да на Инфективној клиници нема хоспитализованих који су оболели од мајмунских богиња.

Према евиденцији Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", 20 случајева инфекције мајмунских богиња потврђено је на територији Београда, и по један у Јужнобачком, Јужнобанатском и Сремском округу. Сви носиоци заразе су особе мушког пола.

"У односу на неке европске земље где влада епидемија, у Србији је још увек спорадично присутно обољевање од мајмунских богиња, али је на клиници присутан готово свакодневни прилив инфицираних пацијената или оних са сумњом на заразу. Сви они, за сада, имају лакшу клиничку слику", казао је доктор.

Додао је да се мајмунске богиње у Африци преносе респираторно ако се послује с високо контанимираним материјалом као што су месо или крзно животиње.

"Код нас се мајмунске богиње преносе директним контактом с лезијама зараженог болесника", рекао је Стевановић.

На питање Бете да ли је тачно да је хомосексуална популација најугроженија од заразе мајмунских богиња, Стевановић је казао да су то подаци Светске здравствене организације (СЗО).

"Али, без обзира што је СЗО прогласила мајмунске богиње за јавно-здравствену претњу, још увек је рано да с потпуном сигурношћу утврђујемо све путеве и начине преноса. Ово је болест која тек почиње да се шири на европском континенту, па тек када буде био довољан број оболелих моћи ће да се каже које су ризичне популације", закључио је проф. др Горан Стевановић.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa