Инфо

10. август 2022.10. авг 2022.
Фото: МУП.РС

Фото: МУП.РС

Злоупотреба службеног положаја и трговина утицајем

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, у сарадњи са Министарством просвете, ухапсили су Н. А. (1958), бивше одговорно лице Универзитета у Крагујевцу због постојања основа сумње да је извршио кривично дело трговина утицајем, као и П. Ч. (1959), бивше одговорно лице Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу који се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Како се сумња, Н. А. је противзаконито посредовао да П. Ч. и наставници које је ангажовао на реализацији наставе и лица која су одговорна за стручне и административно-техничке послове на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, противно прописима за упис страних држављана на студијске програме изврше упис 45 кандидата, држављана Републике Хрватске, на трећу годину студијског програма Струковна медицинска сестра/техничар у школској 2013/2014 години, одрже наставу и издају дипломе за 44 предметна студента.

П. Ч. је, како се сумња, противно прописима извршио упис и омогућио школовање на трећој години струковних студија за укупно 45 медицинских сестара које су прве две године студија завршиле на факултету у Зеници, дислоцираног са наставом у Пули, која се води под ознаком Европски центар за мир и развој, при чему су студенткиње уговоре потписале са Европским центром за мир и развоја. Такође, он им је, како се сумња, омогућио издавање 44 дипломе о стеченом стручном називу Струковна медицинска сестра/техничар, а да нису ни измириле своје финансијске обавезе на које су као страни студенти биле у обавези.

На тај начин, они су, како се сумња, оштетили Универзитет у Крагујевцу за 2.700.000 динара на име непокретања поступка признавања стране високошколске исправе и вредновања студијског програма за укупно 45 кандидата, буџет Србије на име неуплаћених такси по поднетом захтеву за признавање стране високошколске исправе у износу од 314.100 динара, као и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју су као страни држављани били у обавези у укупном износу од 5.692.250 динара.

Такође, Н. А. се сумњичи и да је посредовао да П. Ч. противно прописима омогућио одбрану докторске дисертације једном хрватском држављанину и студенту Европског центра за мир и развој и омогући издавање дипломе о стеченом називу доктор наука, а да кандидат није ни био уписан као студент наведеног факултета у Крагујевцу, нити је измирио своје финансијске обавезе према факултету и универзитету.

П. Ч. се терети и да му је омогућио одбрану докторске дисертације, иако је знао да кандидат није ни био уписан на докторске академске студије Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а када је Н. А. ступио на дужност одговорног лица Универзитета у Крагујевцу, с њим је, како се сумња, потписао и издао диплому о завршеним докторским студијама за наведеног кандидата, иако су знали да он није измирио своје финансијске обавезе према Факултету и Универзитету.

Омогућавајући одбрану докторске дисертације и издавање диплома хрватском држављанину, осумњичени су оштетили Универзитет у Крагујевцу у износу од минимум 80.000 динара, буџет Републике Србије на име неуплаћене административне таксе од 6.980 динара и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју је као страни држављани био у обавези да плати у укупном износу од 6.970 евра.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

МУП.РС

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa