Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Влада Србије послала одговоре на захтеве пољопривредника

Влада Србије је данас послала одговоре на захтеве пољопривредника који су изнети на састанку у којима пише да ће извоз уља бити у потпуности слободан, као и да су уљаре понудиле цену за откуп сунцокрета у износу од 535 евра по тони плус ПДВ, преноси портал Нова.рс.

Други одговор се односи на снижење цене горива за пољопривреднике – подстицај у износу од 22 динара по литри горива, за 60 литара по хектару (лимит 20 хектара), као и да је омогућено пољопривредницима да на НИС-овим пумпама точе гориво два пута у току дана у машине, плус у канистер од 60 литара, а да ће се агро картице издавати по убрзаној процедури.

Како наводи портал, договорено је и да због суше, премија за млеко и у другом кварталу буде 15 динара по литри, као помоћ произвођачима млека.

На састанку је обећано и да представници удружења неће сносити последице од стране Министарства унутрашњих послова Србије за досадашње учествовање на протестима.

Када је у питању Мораторијум на пољопривредне кредите, у одговору Владе се наводи да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије са пословним банкама већ ради на његовој реализацији.

Како се наводи у одговору Владе, представници удружења ће бити позвани да се укључе у сваку радну групу за измене прописа из области пољопривреде како би се заједнички у будућности креирале мере пољопривредне политике (плави дизел, нови модел давања по хектару, ограничење маржи...).

За пољопривреднике који су учествовали у блокадама претходна два дана је једини прихватљив одговор Владе на њихове захтеве да извоз пољопривредних производа буде слободан, па ће вечерас одлучити да ли ће наставити протесте.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa