Инфо

13. август 2022.13. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Обележена 216. годишњица Боја на Мишару

Државна церемонија посвећена обележавању 216. годишњице Боја на Мишару одржана је данас у том месту. Венце на споменик мишарским јунацима положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране Републике Србије, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, градоначалник др Александар Пајић и председник Скупштине Немања Пајић, представници других локалних самоуправа, невладиних организација и грађана.
Фото: Глас Подриња

Како је навео државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, убраја се у најзначајније и највеће победе Карађорђевих устаника у Првом српском устанку над војском Отоманског царства.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

-Држава Србија се више не стиди своје историје, својих бораца, поносна је на своју историју и то показује кроз реализацију државног програма неговања традиције ослободилачких ратова. Бој на Мишару је једно од најважнијих места у нашој историји. Данас је ту пуно народа, омладине и на најбољи начин смо обележили тај чин. Веома је битно да смо направили корак у реновирању целог овог комплекса и надам се да ћемо га и у будућем периоду осавременити и омогућити и млађим генерацијама да дођу овде и да се лепо осећају, а истовремено да одају почаст и уче нашу историју- рекао је Капор.
Фото: Глас Подриња

Како је истакао Немања Пајић, на том месту се показала жеља српског народа да се избави од вишевековног ропства под Турцима.

-Показало се да идеал слободе који имамо у Србији на мудар начин реализујемо. Показали смо слободарско у нама, стратегију, знање и памет против велике и надмоћније војске. Управо након ове победе почело је стварање модерне српске државе. Поред бројних изазова који су пред нама, и даље смо на европском путу. Ми се данас боримо за вековне, исконске и универзалне вредности и као такви смо пример за целу Европу- подвукао је Пајић.
Фото: Глас Подриња

Верски обред, помен Карађорђу и мишарским јунацима, одржало је свештенство Цркве успења Пресвете Богородице из Орида и Цркве васкрсења господњег из Мишара. Химну Републике Србије извеле су ученице Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ Анастасија Богдановић и Владана Данојлић.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa