Инфо

13. август 2022.13. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Отворен реконструисани Дом културе у Мишару

Реконструисан Дом културе у Мишару свечано је отворен данас у присуству представника државе, Града, културних и јавних институција. Пројекат реконстукције под називом „Мишар- прошлост, садашњост и будућност“ финансирало је Министарство културе и информисања у износу од 15 милиона динара, док је Град издвојио 13 милиона динара.
Фото: Глас Подриња

-Показујемо да заједно са својом државом можемо много тога да урадимо. Поред државне церемоније код споменика мишарским јунацима, ми данас отварамо и реконструисани Дом културе у Мишару. Заиста смо се потрудили да будемо град у фокусу Министарства културе и информисања и да обезбедимо значајна финансијска средства за потпуну реконструкцију Дома који је био у тоталном расулу, што није смело да се догоди, без обзира на то ко је о томе бринуо- истакао је градоначелник др Александар Пајић.

Како је објаснио, у првој фази урађена је кровна конструкција и реновирано око 1.000 метара квадратних простора, од пода до плафона, са комплетним инсталацијама, изолацијом, фасадом и пратећим садржајима.
Фото: Глас Подриња

-Друга фаза је рад на сталној поставци у Мишару, где ћемо покушати да вратимо стари сјај Дому културе, довести пре свега наше и позвати ученике који долазе у шабачки крај да погледају славну историју града Шапца, мишарских јунака и Карађорђа и да се подсетимо где је било место одакле је почела да се развија модерна Србија- нагласио је Пајић.

Како је навео вођа пројекта „Мишар- прошлост, садашњост и будућност“ Дејан Живановић, Дом је добио четири функционалне просторије- место за будућу музејску поставку, реконструисану Мишарску галерију, малу и велику позоришну салу.
Фото: Глас Подриња

-Зграда је подигнута између 1946. и 1948. године, била је месни дом и током деценија постојања служила мештанима Мишара. Почетком осамдесетих година Народни музеј креира музејску поставку посвећену Боју на Мишару и тада она почиње да популарише културну делатност. Последњих година зграда је дотрајала и кровни покривач је на одређеним местима прокишњавао. Након мање реконструкције 2006. године, ово је прва обимнија, којом су обухваћени кровни покривач, унутрашњи радови, санитарије, систем хлађења и грејања целокупног објекта- рекао је Живановић.

У оквиру програма церемоније отварања, изабрани сплет тестова песама о Мишару песника Крстивоја Илића извели су глумци Омладинског позоришта „Вожд“ Филип Рајковић и Душан Симић.
Фото: Глас Подриња
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa