Инфо

15. август 2022.15. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Србија повећала извоз хране

Србија је у првих шест месеци ове године извезла пољопривредно-прехрамбене производе у вредности од 2,3 милијарде евра, што је 15 одсто више у односу на исти период прошле године.

У последњих десет година највећи девизни прилив од извоза пољопривредно-прехрамбених производа остварен је у 2021. години од 4,2 милијарде евра, што је скоро за 100 одсто више него 2012. године када је на иностраном тржишту продато те робе у вредности од око две милијарде евра.

У првој половини 2022. године Србија је највише извезла кукуруз, малину и пшеницу.

Секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије Александар Богуновић рекао је да се житарице највише извозе у ЕУ и регион, јагодичасто воће у ЕУ, а свеже воће у Руску Федерацију, али да су за јабуку отворена нека нова тржишта као што су Индија, Уједињени Арапски Емирати, Блиски исток и Велика Британија.

"У последње време се интезивно ради на отварању тржишта Египта. Египат је велико тржиште са преко 120 милиона становника и велики увозник јабука. Важно је да сорте које су тамо заступљене одговарају нашем сортименту за извоз, па се надамо да ћемо у блиској будућности завршити техничке детаље везане за усклађивање сертификата и скидање царина које су тренутно највећа преперека за извоз јабука", рекао је Богуновић.

Извоз на кинеско тржиште успорила је корона, али последњих месеци расте јер због његове величине има места за све производе из Србије.

"Расте нам извоз ка Кини, нама је то велико тржиште за скоро све производе које имамо. Посебан потенцијал ће имати вина и дестилати, сокови, производи од млека и меса и надамо се да ћемо са показатељима из ове године наставити раст извоза и да ћемо у блиској будућности пласирати много веће количине него што је до сада случај", сматра Богуновић.

Србија је и ове године, обзиром на велику сушу имала солидан принос пшенице од 3,2 милиона тона и биће је за извоз, а за род кукуруза још не постоје процене до бербе.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa