Инфо

16. август 2022.16. авг 2022.
Бета

Бета

На данашњи дан 16. август

1984 Умро је српски писац Душан Радовић, уредник дечјих редакција Радија и Телевизије Београд и аутор популарне емисије Студија Б "Београде, добро јутро". Његовом заслугом обновљен је чувени дечији лист "Полетарац" (збирке песама "Поштована децо", "Смешне речи", "Вукова азбука", "Причам ти причу", "Капетан Џон Пиплфокс").

1717 У бици код Београда у аустријско-турском рату, у којој се на страни Аустријанаца борило и 6.000 Срба из Војводине, принц Еуген Савојски потукао је турску војску и заузео Београд. Пожаревачким миром који је уследио 1718, Аустрији је припала северна Србија, Банат и северна Босна. Београд је остао под аустријском влашћу до 1739, када су га поново преузели Турци.

1819 У таласу протеста енглеских радника и припадника средње класе, који су тражили парламентарне и друге реформе, у Манчестеру је убијено више људи, а неколико стотина рањено када су владине трупе послате да растуре протестни митинг.

1832 Рођен је немачки психолог, филозоф и лингвиста Вилхелм Вунт, оснивач експерименталне психологије ("Принципи физиолошке психологије", "Увод у психологију", "Психологија народа" десет томова).

1845 Рођен је француски физичар Габријел Липман, добитник Нобелове награде за физику 1908, који је пронашао процес фотографисања у природним бојама. Конструисао је и капиларни електрометар и засновао принцип о одржању електрицитета.

1858 Председник САД Џејмс Бјукенен и британска краљица Викторија разменили су телеграфом честитке поводом пуштања у рад прекоокеанског телеграфског кабла. То су биле прве поруке послате телеграфом преко океана.

1913 У Пољској је рођен израелски државник Менахем Бегин (Менацхем), један од оснивача партије Ликуд. Као премијер Израела (1977-1983) потписао је први мировни уговор са Египтом 1977, а 1978. добио је Нобелову награду за мир коју је поделио са египатским председником Анваром ел Садатом.

1919 Образована је влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца под председништвом Љубе Давидовића, састављена од представника Демократске странке (заједнице) и Социјалдемократске партије.

1921 Умро је краљ Петар И Карађорђевић, краљ Србије од 1903. до 1918. и потом до смрти, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Сахрањен је у породичној гробници Карађорђевића на Опленцу. Наследио га син Александар И.

1949 Умрла је америчка новинарка Маргарет Мичел аутор популарног романа "Прохујало са вихором" који је годинама био бестселер и по којем је снимљен истоимени филм.

1953 У Ирану је покушан државни удар, а шах Мохамед Реза Пахлави је побегао из земље. После три дана премијер Мохамед Мосадек је срушен, а шах се вратио на престо уз англоамеричку помоћ.

1956 Умро је амерички филмски глумац мађарског порекла Бела Блашко, познат као Бела Лугоши (Лугоси), тумач низа улога Дракуле у филмовима страве. Сахрањен је у Дракулином огртачу.

1958 Рођена је америчка певачица и глумица Мадона Луиз Вероника Чиконе, позната као Мадона, једна од најпопуларнијих певачица крајем 20. века.

1960 Кипар је стекао независност, а архиепископ Макариос постао је први председник Републике.

1973 Умро је амерички микробиолог пореклом украјински Јеврејин Селман Ејбрахам Ваксман, добитник Нобелове награде за медицину 1952. за проналазак стрептомицина.

1974 Ступио је на снагу прекид ватре, постигнут посредством УН, између кипарских Грка и турских снага које су 20. јула извршиле десант на северни део острва. Једна трећина Кипра остала је под турском влашћу.

1977 У Мемфису (Тенеси) је у 42. години умро амерички музичар Елвис Арон Присли, "краљ рока", изузетно популаран педесетих и шездесетих година 20. века. Продао је више од 150 милиона плоча и играо у двадесетак филмова.

1984 Умро је српски писац Душан Радовић, уредник дечјих редакција Радија и Телевизије Београд и аутор популарне емисије Студија Б "Београде, добро јутро". Његовом заслугом обновљен је чувени дечији лист "Полетарац" (збирке песама "Поштована децо", "Смешне речи", "Вукова азбука", "Причам ти причу", "Капетан Џон Пиплфокс").

1994 Упркос оптужби за тешке изборне преваре, Хоакин Балагер (Јоаqуин Балагуер) је седми пут ступио на дужност председника Доминиканске Републике.

1995 Ступио је на снагу мировни споразум у Чеченији, након што су мање групе чеченских побуњеника предале оружје, а руске трупе почеле повлачење са линије фронта.

1997 Немачка полиција ухапсила је око 220 људи, учесника демонстрација које су широм Немачке организовали неонацисти поводом 10-годишњице смрти нацистичког лидера Рудолфа Хеса.

1999 САД су отвориле конзулат у бившем Сајгону, 25 година након драматичне евакуације њене амбасаде у том граду на завршетку Вијетнамског рата.

2002 У главном граду Ирака Багдаду пронађено је тело палестинског герилског вође Сабри ал-Бана, познатијег као Абу Нидал. Био је заклети непријатељ палестинског председника Јасера Арафата. Његова фракција Револуционарни фронт ал-Фатаха се 1974. године издвојила из Арафатове Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), уз образложење да је ПЛО постао сувише умерен.

2002 Монсунске поплаве у Јужној Азији однеле су животе више од 900 људи, а преко 25 милиона људи је расељено, јер су остали без кућа.

2003 У писму Савету безбедности (СБ) УН Либија је званично признала одговорност за терористички напад изнад шкотског места Локерби 1998. у коме је погинуло 270 људи. То признање је било услов да се Либији укину санкције које је СБ увео након тог напада.

2003 У Саудијској Арабији умро је у егзилу бивши угандски диктатор Иди Амин Дада. За време његове осмогодишње диктатуре (1971-1979) масакрирано је око 400.000 цивила, махом из мањинских етничких заједница, а оптуживан је и за канибализам.

2005 У авионској несрећи у западној Венецуели погинуло је свих 160 путника, махом туриста.

2006 У Бразилу је у егзилу умро бивши парагвајски диктатор Алфредо Стреснер. На власт у Парагвају дошао је војним ударом 1954. и том земљом је владао до 1989. године када је свргнут. Према наводима хуманитарних организација за време његове владавине најмање 900 особа је нестало, а више хиљада људи је мучено.

2007 У земљотресу јачине 8,0 степени Рихтерове скале у Перуу погинуло 519, а повређено 1.366 особа.

2008 Руски председник Дмитриј Медведев потписао је споразум у шест тачака о примирју са Грузијом након сукоба око области Јужне Осетије.

2012 Полиција је у жестоким сукобима са рударима који штрајкују у руднику платине у Јужној Африци тражећи веће наднице, убила 36 рудара.

2015 У експлозијама у кинеској луци Тјенцин страдало је 112 људи, 700 је повређено, а евакуисано је становништво у зони од три километра од складишта хемикалија. Тјенцин, највећа лука на свету, има 15 милиона становника и центар је кинеске петрохемијске индустрије.

2021 Авганистан је у рукама талибана који су победили локалне власти ове земље подржаване од стране САД и НАТО. Велики број Авганистанаца настоји да напусти земљу, а у заједничкој изјави међународна заједница је изразила спремност да им помогне.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa